Підірвав себе гранатою, захищаючи радіостанцію в Маріуполі: роковини загибелі Героя України Ігоря Дашка

Рівно рік тому, 9 квітня 2022,підполковник Прикордонної служби України Ігор Дашко під час боїв за Маріуполь підірвав себе гранатою, аби не дати російським військовим захопити радіостанцію. Останніми словами військового були: «Слава Україні».

Ігор Тарасович Дашко (18.06.1977, м. Самбір, Львівської обл. - 09.04.2022, м. Маріуполь, Донецької обл.) родом з Львівщини, але більше 10 років служив у ДПСУ на Донеччині . Дашко з дитинства мріяв стати військовим, тож після школи вступив до Національної академії Державної прикордонної служби України у Хмельницькому. По закінченню академії, у 1999 році, його було направлено до прикордонної служби Маріуполя, Донецької області. Тут він зустрів свою майбутню кохану дружину Ольгу, одружився з нею та у них народилась донька.

Прикордонник Ігор Дашко дуже пишався тим, що він родом з Західної України, любив та поважав свою країну та завжди відкрито заявляв про свою проукраїнську позицію. У студентському гуртожитку в своїй кімнаті повісив червоно-чорний прапор , вважаючи його символом визвольної боротьби українського народу за незалежність. Навіть у Маріуполі на початку 2000-х прикордонник із гордістю носив козацького оселедця та вишиванку


З 2011 до початку 2022 року Дашко служив у Західному регіональному управлінні ДПСУ. Двічі, у 2015році брав участь у Антитерористичній операції на східних кордонах України. Тоді Дашко разом із побратимами опинився в оточенні ворога, окупанти перекрили постачання підрозділу, тож хлопцям довелось залишати позиції через російський пункт пропуску.

У січні 2022, за місяць до російського вторгнення в Україну, його знов направили до Маріуполя. Коли почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, Ігор Дашко був у складі прикордонних підрозділів, які брали участь в Операції об’єднаних сил. Він не планував воювати та готувався до мирного життя, адже через кілька місяців у нього мав завершитись контракт. Проте, ця ротація на Схід стала останньою для офіцера.


Загинув підполковник Ігор Дашко у віці, 44 років, 9 квітня 2022 року. Позиції, які займав Дашко у Маріуполі були оточені ворогом. На той момент Ігор Тарасович отримав поранення та прикривав відхід побратимів на запасні позиції. Щоб не потрапити в полон самому та не дати ворогу захопити радіостанцію, він прийняв важке рішення – підірвати себе гранатою. Останніми совами мужнього прикордонника в радіоефірі були: «Слава Україні!»

Друзі та колеги згадують Ігоря Дашка як дуже позитивну людину, відданого службі офіцера та справжнього патріота своєї країни.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу, 17 квітня 2022 року Ігорю Тарасовичу Дашку посмертно присвоїли звання Героя України.


У 2022 році на честь Ігоря Дашка зараз перейменовано дві вулиці: Тургенєва у Самборі та Філатова у Львові.

У цьому році в школі №1 м. Самбір, де навчався Ігор Дашко, планують відкрити меморіальну дошку на його честь. Встановлення дошки заплановано до дня народження Ігора Тарасовича, 18 червня.


Категорії: Новости Новини Маріуполя Новини Львова

09.04.2023 11:27