Верещук: «Україна готова забрати депортованих дітей-сиріт на кордоні РФ із будь-якою країною ЄС»

Верещук: «Україна готова забрати депортованих дітей-сиріт на кордоні РФ із будь-якою країною ЄС»
Віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що наша країна готова забрати депортованих окупантами дітей-сиріт на кордоні РФ з будь-якою країною Європейського Союзу.

"Як представник уряду я офіційно висловлюю готовність забрати всіх наших дітей-сиріт. Для цього пропоную наступний механізм. За посередництва міжнародних організацій – ООН, МКЧХ чи іншої – ми готові приїхати в будь-яку європейську країну на кордон із РФ. До прикладу, в Естонію, у Нарву. І там забрати всіх українських сиріт, яких зараз незаконно утримує Росія", - зазначила Верещук у Telegram.

За її словами, нині процес повернення відбувається точково - він дуже складний і довготривалий. Іноді пошук, всі необхідні процедури та дорога займають багато місяців. У такий спосіб вдалося забрати з території РФ 327 українських дітей.

Національне інформбюро при Міністерстві реінтеграції України повідомляє про те, що незаконно депортованими до Російської Федерації вважаються 19 514 українських дітей.

Депортацію українців на територію Російської Федерації та Білорусі під час окупації українських населених пунктів росіяни називають евакуацією, примушуючи людей самих заходити в "евакуаційний" автобус або сідати у власне авто і їхати, при цьому перекриваючи шлях до України. Про те, як це відбувалося в окупованих населених пунктах Харківщини, – у статті Олесі Ланцман"Депортація під виглядом евакуації".

Джерело: https://zn.ua/ukr/war/vereshchuk-ukrajina-hotova-zabrati-deportovanikh-ditej-sirit-na-kordoni-rf-iz-bud-jakoju-krajinoju-jes.html

30.03.2023 15:35