Пілотні проєкти з комплексного відновлення міст розпочнуться у 5 областях України

Пілотні проєкти з комплексного відновлення міст розпочнуться у 5 областях України
Уряд готує старт пілотних проєктів із комплексного відновлення населених пунктів у Київській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.
Про це повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

На урядовій нараді визначили дати старту й перші проєкти комплексної відбудови на звільнених територіях.

Кабмін попередньо обрав по одному населеному пункту на Київщині, Сумщині, Харківщині, Херсонщині та Чернігівщині, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better («відбудувати краще, ніж було»).

«Йдеться не лише про відбудову житла, але й лікарень, шкіл, садочків, ЦНАПів, об’єктів культури тощо. Усе має комплексно відновлюватися з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик за принципом "краще, ніж було"», — наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також на нараді обговорили підготовку й ухвалення необхідних підзаконних актів для запуску механізму компенсацій за пошкоджене та знищене майно.

Збитки через напад росії

За даними Київської школи економіки (KSE), станом на лютий 2023 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення росії, оцінюється в 143,8 мільярда доларів.

За понад рік повномасштабної війни росія зруйнувала та пошкодила в Україні більш як 150 тисяч житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки й гуртожитки.

Президент України Володимир Зеленський у листопаді 2022-го заявляв, що на відновлення країни потрібно понад трильйон доларів. До робіт залучать десятки країн-партнерів. За його словами, буде створена спеціальна система шефства, яка дасть змогу передовим країнам і компаніям допомогти у відновленні українських областей, міст, галузей і підприємств.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/pilotni-proyekti-iz-kompleksnogo-vidnovlennya-mist-rozpochnutsya-u-5-oblastyah-ukrayini

30.03.2023 12:36