Глава МАГАТЕ повідомив, що поблизу ЗАЕС посилились бойові дії

Глава МАГАТЕ повідомив, що поблизу ЗАЕС посилились бойові дії
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі повідомив, що поблизу захопленої росіянами Запорізької АЕС посилились бойові дії.

Про це повідомляє Associated Press.

«Моя команда на місці щодня повідомляє про атаки, вибухи важкого озброєння. Це відбувається практично постійно», — заявив Гроссі.

Він зазначив, що «ймовірність аварії на станції зростає». Гроссі нагадав, що за 13 місяців станція шість разів перемикалась на аварійні дизель-генератори.

«Це може статися через обстріл, через безпілотник, через атаку, через наступальну чи оборонну операцію. Тож це не те, що можна спланувати», — повідомив глава МАГАТЕ.

Він зазначив, що продовжує вести діалог з російськими окупантами та владою України «аби гарантувати, що в Європі не станеться великої радіологічної катастрофи».

«Думаю, що це близько… Очевидно, що потрібні політичні зобов’язання, політичне рішення. У цьому разі… вони домовлятимуться про захист станції. Вони не домовляються між собою. Вони домовляються з МАГАТЕ. Вони домовляються про ядерну безпеку та захист. Це дуже важливий елемент, який, на мою думку, слід взяти до уваги», — заявив Гроссі.

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що міжнародні організації поки не можуть вирішити ситуацію із Запорізькою АЕС, тож потрібно шукати інші механізми.

Найбільша атомна електростанція в Європі, Запорізька АЕС, була захоплена російськими окупантами після боїв в Енергодарі 4 березня 2022 року. Будівлі ЗАЕС були пошкоджені російськими обстрілами в кількох місцях, а працівники станції опинилися в полоні. Росіяни розмістили на станції військову техніку, боєкомплект і своїх солдатів.


Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/magate-zayavilo-pro-posilennya-boyovih-diy-poblizu-zaes-v-energodari-novini-ukrajini-50313967.html

29.03.2023 13:21