СБУ: Богуслаєв блокував передачу розвідці бойового гелікоптера у квітні 2022-го

СБУ: Богуслаєв блокував передачу розвідці бойового гелікоптера у квітні 2022-го
Колишній президент підприємства "Мотор Січ" у квітні 2022-року блокував поставку ГУР МО бойового гелікоптера. Тоді цю посаду обіймав В'ячеслав Богуслаєв.

За даними СБУ, у квітні минулого року підприємство отримало оплатне замовлення на постачання розвідці гелікоптера типу МІ-2 для виконання бойових завдань на фронті. Проте Богуслаєв навмисне заблокував процес виконання замовлення, давши своїм підлеглим вказівку розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію. Як наслідок, з борта були зняті лопаті, а механізм вертольота, який відповідав за роботу несучого двигуна, вивели з ладу.

"АТ "Мотор Січ" додатково повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період, вчинене за попередньою змовою групою осіб)", - повідомляють в СБУ.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, 22 жовтня Служба безпеки України затримала В'ячеслава Богуслаєва, 24 жовтня його та керівника одного із департаментів Олега Дзюбу було взято під варту. Обом фігурантам висунута підозра за двома статтями Кримінального кодексу України: 111-1 (колабораційна діяльність) та 111-2 (пособництво державі агресору).

За версією слідства, колишній керівник "Мотор Січі" Богуслаєв продавав авіаційні двигуни до РФ, а з початком повномасштабної війни наказав сховати документи і розібрати вертольоти, щоб ним не могли скористатися українські військові. Судячи з аудіозаписів розмов Богуслаєва з росіянами, він скаржився на мародерство та обстріли Запоріжжя і зокрема очолюваного ним заводу, та все одно підтримував окупацію України.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Богуслаєв має громадянство Російської Федерації, яке він отримав ще у 2000 році.


Джерело: https://zn.ua/ukr/war/sbu-bohuslajev-blokuvav-peredachu-rozvidtsi-bojovoho-helikoptela-u-kvitni-2022-ho.html

28.03.2023 17:28