В Україні хочуть створити державний орган із розмінування

В Україні хочуть створити державний орган із розмінування
У Міністерстві економіки пропонується створити державну структуру, яка координуватиме гуманітарне розмінування.

Про це заявила міністр економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з послами G7 з гуманітарного розмінування України.

«Вже підраховано скільки потрібно ресурсів, щоб прискорити пріоритетне гуманітарне розмінування земель сільгосппризначення. Ми також бачимо шляхи, як прискорити очищення території від вибухонебезпечних предметів. Але без допомоги партнерів нам не впоратися. Тому ми звертаємося до країн G7, щоб вони надали нам фінансову підтримку та допомогли зі спеціальною технікою та навчанням людей», — заявила вона.

За її словами, для реалізації цих завдань пропонується створити структуру, яка координуватиме гуманітарне розмінування територій та ефективно реалізовуватиме всі супутні організаційні завдання. Цей орган представлятиме єдине, чітко сформульоване бачення роботи галузі. Контролювати його діяльність має спостережна рада, до якої були запрошені представники країн-партнерів.

Крім того, послам G7 запропонували взяти шефство над замінованими областями України та допомогти звільнити їх від мін та нерозірваних снарядів. Подібна співпраця сприятиме прискоренню розмінування сільгоспземель, що дозволить українським аграріям розпочати їхнє використання раніше. Це позитивно вплине на економіку країни та продовольчу безпеку у світі.

За даними уряду, третина України станом на березень 2023 року потенційно забруднена. Найскладніша ситуація у регіонах, де велися чи продовжуються активні бойові дії та у регіонах, звільнених від російської окупації. До плану першочергового розмінування сільгоспземель увійшли також території регіонів, які забруднені через ракетні удари.

Згідно з планом першочергового розмінування планується обстежити та розмінувати 470 854 га земель сільськогосподарського призначення на території Дніпропетровської, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей.

«Щоб розпочати вирішувати цю гуманітарну проблему, Україні зараз потрібні тисячі розмінувальників. Досвід інших країн показує, що на розмінування витрачаються десятки років. Але ми не хочемо залишати вирішення питання на своїх дітей. Тому маємо скоротити цей шлях, не погіршуючи стандарти безпеки — через використання інновацій та більш високу ефективність робіт», — зазначила Свириденко.

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії заміновано 30% територій країни, за площею це як дві території Австрії.

У МВС та ДСНС прогнозують, що на їхнє повне розмінування може піти до десяти років.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/v-ukrajini-hochut-stvoriti-derzhavniy-organ-iz-rozminuvannya-50313673.html

28.03.2023 13:43