москва попереджає Єреван «про вкрай негативні» наслідки, якщо Вірменія ратифікує Римський статут — росЗМІ

москва попереджає Єреван «про вкрай негативні» наслідки, якщо Вірменія ратифікує Римський статут — росЗМІ
росія вважає неприйнятними плани Вірменії приєднатися до Римського статуту на тлі ордера Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт президента рф володимира путіна.
Про це пише російське пропагандистське агенство ТАСС з посиланням на джерело МЗС рф.

Співрозмовник пропагандистського агенства назвав ордери щодо російського керівництва «юридично нікчемними» та заявив, що Вірменію вже попередили «про вкрай негативні» наслідки для відносин між країнами.

Що передувало?

Вірменія підписала Римський статут ще у 1998 році, але досі його не ратифікувала. А все через те, що у 2004 році Конституційний суд визнав зобов’язання договору такими, що суперечать низці положень тодішньої вірменської конституції.

Однак 24 березня Конституційний суд Вірменії визнав, що Римський статут МКС відповідає конституції Вірменії.

Це сталося на тлі того, що МКС видав ордер на арешт володимира путіна. Проте його можуть затримати лише на території країн, які ратифікували Римський статут МКС.

Детальніше про ордер

путіна підозрюють у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до росії, відповідно до статей Римського статуту. Злочини були скоєні на окупованих територіях щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Існують розумні підстави вважати, що путін особисто кримінально відповідальний за вищезазначені злочини, за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими або через інших, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці дії», — зазначили в суді.

Уповноважена з прав дітей росії львова-бєлова теж підозрюється у причетності до депортації українських дітей, відповідно до статей Римського статуту. У суді зазначають, що є підстави вважати, що вона також особисто відповідальна.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/moskva-poperedzhaye-yerevan-pro-vkraj-negativni-naslidki-yaksho-virmeniya-ratifikuye-rimskij-statut-roszmi

28.03.2023 11:10