Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна
Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордер на арешт президента росії володимира путіна та російської уповноваженої у справах дітей марії львової-бєлової.
Про це йдеться на сайті суду.

путіна підозрюють у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до росії, відповідно до статей Римського статуту. Злочини були скоєні на окупованих територіях щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Існують розумні підстави вважати, що путін несе особисту кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини, за вчинення дій безпосередньо, спільно з іншими або через інших, за його неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчинили ці дії», — зазначили в суді.

Уповноважена з прав дітей росії львова-бєлова теж підозрюється у причетності до депортації українських дітей, відповідно до статей Римського статуту. У суді зазначають, що є підстави вважати, що вона також несе особисту відповідальність.

Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що кожен підозрюваний несе відповідальність за воєнний злочин, тому видала ордери на арешт.

Що це означає?

В Офісі генпрокурора України пояснили, що відтепер путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину. А ордер на арешт означає, що за межами росії путіна мають право затримати та передати до суду.

Затримати його можуть на території країн, які ратифікували Римський статут. Україна його лише підписала, але не ратифікувала.

«Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності. Це історичне рішення для України та всієї системи міжнародного права», — зауважив генпрокурор Андрій Костін.

Україна наразі встановила понад 16 тисяч дітей, який депортували з окупованих територій. Натепер вдалося повернути 308 дітей.

У лютому Обсерваторія конфліктів та Єльська лабораторія гуманітарних досліджень зібрали інформацію про щонайменше 6000 дітей з України віком від 4 місяців до 17 років, яких утримували або утримують у російських таборах та інших закладах після 24 лютого 2022 року.

Метою утримання, найімовірніше, є «політичне перевиховання». За даними дослідників, мережа таборів централізовано координується федеральним урядом росії.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/mizhnarodnij-kriminalnij-sud-v-gaazi-vidav-order-na-arshet-putina

18.03.2023 16:51