Швеція відправить Україні вісім артилерійських установок Archer

Швеція відправить Україні вісім артилерійських установок Archer
Уряд Швеції вирішив, що передасть Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer.

Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Джонсон, повідомляє Dagens Nyheter.

"Вони дадуть українцям можливість вивести з ладу російські артилерійські системи", - йдеться у заяві.

Згідно з додатковими поправками до бюджету, поданими до парламенту, уряд також просить передати Україні 10 танків Leopard 2.

Разом вісім артилерійських гармат і десять танків оцінюються в понад шість мільярдів крон (приблизно 537 329 544 млн євро). Це гроші, які збройні сили мають одержати протягом 2024-2026 років, щоб мати можливість замінити те, що передадуть Україні.

«Можна сказати, що система Archer це снайперська гвинтівка, а не дробовик. Саме здатність завдавати надглибоких ударів по артилерійській системі противника робить Archer унікальним», - додав Джонсон.

Україна отримає установки за кілька місяців, на них будуть встановлені комп'ютери для управління вогнем, відбудуться навчання українського персоналу, а також поряд з Україною буде створено логістичний хаб для обслуговування та ремонту. Вважається, що Україна може використати шість із восьми одиниць одночасно на полі бою, оскільки дві необхідно тримати в резерві, щоб отримати можливість підібрати запчастини.

Швеція зараз має 48 одиниць Archer, з яких 24 використовуються шведськими Збройними силами. Інші 24 знаходяться на зберіганні. Окрім восьми Archer, десяти Leopard 2 Швеція вирішила підтримати Україну 50 бойовими машинами, 90 системами ППО та протитанковими засобами.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/shveciya-nadishle-ukrajini-visim-sau-archer-50311217.html

17.03.2023 11:41