Парламент Молдови змінив назву державної мови на «румунську»

Парламент Молдови змінив назву державної мови на «румунську»
У Молдові словосполучення «молдовська мова» буде замінено на «румунська мова» у текстах всіх законів та нормативних актів, зокрема і в Конституції, повідомляє Радіо Свобода Молдова. Відповідний закон ухвалено у другому, остаточному читанні парламентом країни.

За законопроєкт «щодо виконання висновків деяких рішень Конституційного Суду» проголосували 58 депутатів Партії «Дія та Солідарність» (PAS), а також позафракційний депутат Гаїк Вартанян, який вийшов із Партії соціалістів і приєднався до руху національної альтернативи (MAN), очолюваного мером Кишинева Іоном Чебаном.

У 2013 році за позовом Ліберальної партії Високий суд визнав, що Декларація про незалежність Республіки Молдова, в якій державною мовою є румунська, має перевагу над Конституцією 1994 року, в якій стаття 13 передбачає, що державна мова є «молдовською».

Парламентарі від соціалістичної та комуністичної опозиції протестували проти змін назви мови, демонструючи плакати з написом «Народ суверен! PAS – тиран!», «Іон Друце: Молдовська мова – мати, румунська – дочка» та «Конституція Республіки Молдова: Молдова, молдавани, молдавани». Раніше вони заявили, що у разі ухвалення закону звернуться до Конституційного суду, щоб його оскаржити.

До цього часу, згідно зі статтею 13 Конституції Молдови, державною мовою Республіки Молдова була «молдовська мова, що функціонує на основі латинської графік». Академія наук Молдови визнала, що правильною назвою мова є «румунська». Румунська мова викладається у всіх школах та навчальних закладах Молдови з 1992 року.

Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/parlament-moldovi-zminiv-nazvu-derzhavnoji-movi-na-rumunsku.html

17.03.2023 11:33