У Туреччині впевнені, що зернова угода буде продовжена

У Туреччині впевнені, що зернова угода буде продовжена
Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар висловив впевненість, що Чорноморська зернова угода, термін дії якої спливає 18 березня, буде продовжена.

«Обидві сторони [Росія та Україна] мають позитивне ставлення, і ми віримо, що вона [угода] буде продовжена», — цитує заяву міністра у неділю, 12 березня, турецька агенція Anadolu.

Міністр підтвердив зусилля Туреччини щодо забезпечення виконання Стамбульської угоди та зазначив, що завдяки цьому майже 24 мільйони тонн зерна було доставлено тим, хто його потребує.

8 березня в Київ приїхав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Разом із президентом України Володимиром Зеленським вони, зокрема, підтримали продовження Чорноморської зернової ініціативи.

1 березня Росія заявила, що погодиться продовжити Чорноморську зернову угоду, лише якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.

Чорноморська зернова ініціатива, підписана за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, дозволила розблокувати три українські порти для експорту продовольства. Зерновий коридор запрацював 1 серпня 2022 року.

17 листопада 2022 року зернову угоду продовжили на чотири місяці. Термін її дії закінчиться 18 березня цього року, якщо вона не буде знову подовжена.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/turechchina-vpevnena-shcho-zernova-ugoda-bude-prodovzhena-ostanni-novini-50310125.html

13.03.2023 11:20