У Львові обговорили відродження та відбудову Маріуполя в рамках проекту «Mariupol:Reborn»

Вчора, 1 березня, у Львові відбулась презентація «Маріуполь: Yesterday’s Tomorrow» та її публічне обговорення за участю заступника міського голови Маріуполя Дениса Кочубея, керівниці департаменту культурно-громадського розвитку міської ради Діани Трими та заступника міського голови Петра Андрющенко.



Маріуполь – одне з перших українських міст, яке почало розробляти план відновлення після деокупації. Днями у Львові був підписаний меморандум щодо співпраці у відновленні Маріуполя між Маріуполем, Львовом та Гданськом.

За оцінками міської ради Маріуполя, в наслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну, в загальні збитки, завдані місту, сягають приблизно 14,5 мільярдів доларів. У Маріуполі пошкоджено 90% критичної інфраструктури міста та повністю знищено 50% багатоквартирних будинків. Складна ситуація склалась і щодо місцевого населення. Щонайменше 22 000 мирних жителів загинули, під час активних бойових дій в місті, проте ця цифра є дуже обережною та,ймовірно, значно вища. Близько 120 000 маріупольців зараз перебувають в окупації, під впливом російської пропаганди та складній гуманітарній ситуації.



Наразі програма відновлення міста після деокупації «Mariopol Reborn» має 4 етапи та розрахована до 15 років:
- розбудова стратегії
- До 1,5 років - комплекс рішень, які допоможуть швидко вирішити нагальні питання міста щодо комунальних комунікацій, соціальних комунікацій та житлового сектору після деокупації міста, що б підготувати підґрунтя для наступних етапів розбудови.
- До 5 років – вихід до точки відліку. На цьому етапі планується масштабна розбудова міста із новими кварталами, вулицями та міською інфраструктурою.
- До 15 років – плани щодо подальшого розвитку та розбудови міста.



«Зараз ці терміни можуть виглядати великими, проте ми розуміємо, що відновлення Маріуполя до півмільйонного міста, відновлення його сучасним містом – це буде потребувати і коштів і часу, в тому числі і на планування. Тому в нашому плані визначені більш реалістичні строки відбудови» - додав заступник міського голови Маріуполя Денис Кочубей.

Зараз муніципалітет Маріуполя на етапі написання візії майбутнього та візуального плану міста, у співпраці з експертами Світового Банку, при фінансуванні Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Це сформує підґрунтя для отримання необхідних коштів на відновлення Маріуполя.


Важливою складовою проекту відродження Маріуполя також є проведення діалогових зустрічей із маріупольцями як онлайн, так і в різних куточках України. Планується проводити діалогові зустрічц у 16 містах, де зараз є центри «ЯМаріуполь», для того, що б надати можливість маріупольцям поділитись своїми ідеями та баченням щодо майбутнього нашого міста.

Інша значуща складова відродження Маріуполя – проєкт «Культурна деокупація Маріуполя». Він створений, що б в українському Маріуполі майбутнього стало неможливим насадження російської пропаганди та викривлення суспільної думки. Проєкт розробляє комплекс рішень, заходів, та стимулів, які дозволять «пустити коріння» українським наративам в Маріуполі після деокупації.

Також на презентації порушили питання рівня довіри маріупольців до міської влади Маріуполя. Чи могла міська влада зробити щось краще, під час атаки армії рф на місто?

"Це питання, з яким кожний день багато маріупольців живуть і, зокрема, члени нашої команди. А що можно було зробити інакше? А що було б, коли все склалось інакше? Проте треба розуміти, що на момент початку вторгнення всі намагались робити максимально те, що було потрібно. Вся міська влада: керівники департаментів, підприємств, навіть комунальники звичайні залишались на своїх робочих місцях доти, доки це було можливо. Хтось гинув в процесі виконання своїх обов'язків" - відповів Денис Кочубей, заступник міського голови Маріуполя.

Також він розповів про роботу Міського водоканалу та розподілення водовозів між районами міста. Як погіршилась ситуація в Маріуполі з початку березня, коли місто опинилось в повному оточенні, про постійні обстріли інфраструктури. 

Кочубей також розповів навіщо міський голова виїжджав до Запоріжжя на початку облоги Маріуполя:
"Україна не мала змоги, на той момент втримати ту навалу (наступ російської армії - ред.). Ми виходили з того, що Маріуполь убезпечений з боку Запоріжжя і що найгірше, що може статись - окупація за прикладом Донецька. А що почнеться тоді? 10-20% людей, які точно вирішать не жити під російською окупацією, почнуть виїжджати з міста і тоді потрібно готувати пункти прийому маріупольців: як їх годувати, як їх розселити, те, чого не було у 2014 році. Але те, що трапилось потім - було шоком для всіх, і тієї командия, яка залишилась в місті, і для тієї команди, яка в місто не повернулась"

Запис трансляції можна подивитись за посиланням youtu.be



Категорії: Новини Маріуполя Новини Львова

02.03.2023 12:10