Українська греко-католицька церква переходить на новий календар

Українська греко-католицька церква переходить на новий календар
З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, повідомляє прес-служба УГКЦ.

На рішення УГКЦ перейти на новий календар саме зараз вплинула суспільна зміна, яка відбулася в останньому півріччі — ще на початку 2022 року питання календаря розділяло українців. Пізніше, зокрема через війну, одностайність українців щодо цього питання почала зростати.

Проте для деяких вірян передбачено перехідний період:

"Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року Божого", - йдеться у повідомленні пресцентру УГКЦ.

Загалом, календарна реформа матиме два етапи. Перший етап стосується усіх нерухомих свят (Різдво Христове — 25 грудня, Богоявлення — 6 січня, Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня, Покрова Пресвятої Богородиці — 1 жовтня та інші), а другий — святкування Пасхи.

"Наразі між світовими християнськими Церквами ведеться дискусія щодо спільної оновленої Пасхалії, яка дасть змогу цілому християнському світові святкувати Пасху разом. Це рішення має назріти до 2025 року, коли ми святкуватимемо річницю Нікейського собору 325 року." - зазначають у прес-службі УГКЦ

Раніше очільник Міністерства культури України говорив про те, що церковна календарна реформа є радше "поверненням до традицій", які в нас забрала росія, аніж нововведенням.

У грудні 2022 року 1,5 мільонів українців взяли участь в опитуванні у додатку "Дія", щодо дати проведення Різдва. Найбільше українців підтримали дату святкування Різдва 25 грудня. Ця відповідь набрала майже 60% голосів (903 265). А святкування 7 січня обрали 25% користувачів (390 125).


Джерело: https://ugcc.ua/data/istorychne-rishennya-ugkts-v-ukrayni-perehodyt-na-novyy-kalendar-2056/

06.02.2023 19:46