росія, ймовірно, готує новий наступ у найближчі 10 днів — Financial Times

росія, ймовірно, готує новий наступ у найближчі 10 днів — Financial Times
росія, ймовірно готує новий наступ в Україні протягом найближчих 10 днів. Аналітики зазначають, що рф стягує свої війська на Луганщині та Донеччині.
Про це повідомляє Financial Times із посиланням на радника українських військових, який залишився анонімним.

За словами радника, Київ отримав «дуже переконливі розвіддані про наміри» росії почати новий наступ, який може розпочатися протягом 10 днів.

Аналітики вважають, що найбільш імовірним напрямком нової російської атаки буде район Кремінної та Лимана на Луганщині. Журналісти з посиланням на місцевих чиновників та західних аналітиків пишуть, що росія стягувала туди сили декілька тижнів. Крім того, окупанти нарощують війська на півдні Донеччини, зокрема розгортаючи сили в селах навколо окупованого Маріуполя.

За даними FT, окупанти хочуть почати новий наступ до того часу, як до України доправлять західні танки. Міністр оборони України Олексій Резніков напередодні заявляв, що не вся зброя від партнерів встигне доїхати до лютого, але Україна має резерви для стримування ворога.

Анонімний радник також зауважив, що новий російський наступ, імовірно, очолять елітні підрозділи.

«Це справжні механізовані бригади, навіть якщо вони менш боєздатні, ніж були на початку війни. Вони посилили підрозділи ВДВ і морської піхоти. Це не водії автобусів і не вчителі», — зазначив радник.

Очікування на нові наступи

Нещодавно секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов не виключив, що росія може спробувати новий наступ зі всіх боків протягом найближчих тижнів. Він зазначив, що росіяни можуть пов'язати новий наступ із річницею повномасштабного вторгнення.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) пишуть, що, відповідно до заяв західних, українських та російських джерел, наступ росії найближчими місяцями є найбільш імовірним варіантом розвитку подій.

Наприклад, генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 січня заявив, що немає жодних ознак того, що росія готується до переговорів про мир, і що всі показники свідчать про протилежне. Зокрема, рф може мобілізувати понад 200 тисяч солдатів і продовжує здобувати зброю та боєприпаси.

А видання Broomberg із посиланням на джерела нещодавно писало, що путін готує наступ в Україні, який може розпочатися вже в лютому або березні. Він усе ще вірить, що росія зможе здобути перемогу, адже країна готова до втрат багатьох людей та має більше ресурсів.

Зазначимо, що українська влада почала попереджати про нові наступи росії наприкінці 2022 року. Керівництво держави заявляло, що найближчі 2-3 місяці будуть вирішальними у війні. А очільник воєнної розвідки Кирило Буданов повідомляв, що Україна на весну планує великий наступ

hromadske.ua

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-jmovirno-gotuye-novij-nastup-u-najblizhchi-10-dniv-financial-times

06.02.2023 13:20