У ЄС вигадали як використати заморожені російські активи

У ЄС вигадали як використати заморожені російські активи
Юридична служба Ради ЄС розробила «юридично здійсненний» план з використання заморожених активів російського Центрального банку на суму близько $36,8 млрд для фінансування відновлення України.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Реалізація плану передбачає, що активи не будуть експропрійовані та будуть дотримані певні умови. Одна з них — основна сума та відсотки за замороженими активами ЦБ РФ будуть повернуті Росії колись у майбутньому.

Перш за все, ЄС розглядає можливість об'єднати активи, щоб отримати дохід, який можна було б використати для фінансування відновлення України.

Однак управління російськими активами пов’язане з деякими ризиками. За словами юристів, управління активами ЦБ РФ призведе до збитків, то компенсація має бути надана з бюджету ЄС чи державами-членами.

Виконавчий орган ЄС також попередив, що буде важко прийняти рішення, доки не буде більше ясності щодо обсягу активів, які можуть бути використані, тож першим кроком буде їх визначення. Деякі оцінки свідчать про те, що активи російського центрального банку, заморожені за кордоном, становлять 300 мільярдів доларів. Офіційні особи ЄС підрахували, що приблизно 33,8 мільярда євро з них знаходяться на депозитах у ЄС, хоча ця цифра ще не остаточна.

Джерело: https://biz.nv.ua/ukr/finance/u-yes-vigadali-yak-vikoristati-zamorozheni-rosiyski-aktivi-ostanni-novini-50300174.html

27.01.2023 12:52