ЮНЕСКО внесла історичний центр Одеси до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою

ЮНЕСКО внесла історичний центр Одеси до Списку Всесвітньої спадщини під загрозою
Історичний центр міста-порту Одеса потрапив до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що у 2023 році ЮНЕСКО внесла історичний центр міста-порту Одеса до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою. Відповідний запис з’явився на сайті організації.

Цей список, створений відповідно до 11 статті Конвенції ЮНЕСКО 1970 року, містить 55 об'єктів, що перебувають під загрозою.

Необхідність внести історичний центр міста до списку об'єктів, що перебувають під загрозою, виникла після повномасштабного вторгнення Росії в України, що відбулося 24 лютого 2022 року. Відтоді протягом 11 місяців Одеса зазнавала неодноразових ракетних ударів, що призводили до руйнувань, загибелі людей, знеструмлення та відключення опалення та водопостачання.

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під загрозою також внесені історичний центр Відня, місто Потосі в Болівії, культурний ландшафт та археологічні залишки долини Баміан в Афганістані, стародавнє місто Абу-Мена в Єгипті, старе місто Єрусалим і його стіни та інші.

Джерело: https://life.nv.ua/ukr/socium/yunesko-vklyuchilo-istorichniy-centr-odesi-do-spisku-ob-yektiv-vsesvitnoji-spadshchini-pid-zagrozoyu-50299913.html

Категорії: Новости Одессы

26.01.2023 10:57