Швейцарія дозволить реекспорт зброї в Україну

Швейцарія дозволить реекспорт зброї в Україну
Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії ухвалила подання та депутатську ініціативу, яка передбачає дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України. Про це йдеться у повідомленні комісії на сайті парламенту країни.

«Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії 14 голосами проти 11 ухвалила подання та депутатську ініціативу щодо реекспорту військової техніки. Декларації про заборону реекспорту повинні мати можливість скасовуватися у випадках, коли порушується заборона застосування сили згідно з міжнародним правом, зокрема у випадку російсько-української війни», — йдеться у повідомленні.

Більшість членів комісії переконана, що Швейцарія повинна зробити свій внесок у європейську безпеку і відповідно надавати більше підтримки Україні, а зміна закону не порушить нейтралітет Швейцарії, адже безпосередньо сама країна не постачатиме зброю безпосередньо в Україну. Рішення залежить виключно від країн, які раніше отримали військову техніку у Швейцарії.

Передбачається, що рішення про реекспорт військової техніки може бути ухвалене в разі, коли Радбез ООН заявляє про порушення заборони застосування сили згідно з міжнародним правом, або якщо Генасамблея ООН більшістю у дві третини визначила, що було порушено заборону застосування сили згідно з міжнародним правом.

При цьому, Уряд матиме можливість підтримати заборону на реекспорт, якщо її скасування суперечитиме головним зовнішньополітичним інтересам Швейцарії.

Це перший суттєвий крок Швейцарії щодо пом'якшення обмежувального закону, сформованого відповідно до давньої традиції нейтралітету. Країна розкритикувала Німеччину та Іспанію за блокування постачання боєприпасів в Україну.

11 січня міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес на з’їзді іспанських послів у Мадриді заявила, що її країна не може надіслати Україні певні види зброї через вето, яке накладає Швейцарія.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США та інші країни почали тиснути на Швейцарію, щоб отримати доступ до російських активів задля відновлення України після війни.

Джерело: https://zn.ua/ukr/POLITICS/shvejtsarija-dozvolit-reeksport-zbroji-v-ukrajinu.html

25.01.2023 11:24