На розмінування території України може піти понад десять років — ДСНС

На розмінування території України може піти понад десять років — ДСНС
Після закінчення війни Росії проти України на очищення всієї території нашої держави від вибухонебезпечних предметів може знадобитися понад десять років.

Про це заявив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

Він наголосив, що ситуація в цьому питанні залишається складною.

«Ситуація складна, тому що в нас фактично третина території потенційно забруднена вибухонебезпечними предметами внаслідок вторгнення РФ… Наводились цифри 5-10 років (необхідних для повного розмінування — ред.), але якщо взяти ті ще території, які ми маємо деокупувати, зокрема це і Донецька область, і Луганська, і Запорізька, то я гадаю, що це може бути навіть більше», — розповів Хорунжий.

За його словами, основними напрямками роботи для піротехніків наразі є звільнені від окупантів райони Харківської, Херсонської, Миколаївської та Донецької областей. При цьому найбільше зусиль спрямовується на очищення вибухівки об'єктів енергетичної інфраструктури.

Представник ДСНС пояснив, що ці напрямки роботи найбільше посилюють, аби прискорити очищення територій.

Зокрема, служба збільшила обсяг піротехнічного складу з 600 осіб до тисячі, а 2023 року планує залучити до роботи ще 500 саперів. За даними Хорунжого, ДСНС працює над забезпеченням нових підрозділів необхідною технікою та обладнанням. Йдеться про машини механізованого розмінування, піротехнічні машини, захисне спорядження, металодетектори та інші предмети.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/skilki-pide-chasu-na-rozminuvannya-ukrajini-50299440.html

24.01.2023 14:08