У Норвегії обговорять можливу передачу танків Leopard Україні — ЗМІ

У Норвегії обговорять можливу передачу танків Leopard Україні — ЗМІ
У понеділок, 23 січня, в Норвегії розширений комітет із закордонних справ та оборони скликаний на секретне засідання, під час якого обговорять військову підтримку України та постачання танків Leopard, повідомляє Dagbladet.

Час та місце зустрічі тримається у секреті.

«Очікується, що сьогодні ввечері комітет обговорить, чи має Норвегія офіційно звернутися до Бербок (голови МЗС Німеччини – ред) за дозволом підтримати Україну німецькими танками», – сказано у статті.

На початку січня міністр оборони Норвегії Берн Арілд Грам повідомив, що його країна передала для потреб України 10 тисяч артилерійських снарядів 155 мм.

Британський прем'єр Ріші Сунак пообіцяв надати Україні 14 танків Challenger 2, що робить Британію першою західною країною, яка постачатиме важкі танки, на яких наполягав Київ.

Водночас в останні тижні деякі країни-партнери висловлювали готовність передати Україні танки Leopard німецького виробництва, але очікують схвалення цього рішення від Німеччини. У кулуарах саміту у Рамштайні міністри з 15 країн обговорювали передачу цього озброєння Україні.

Утім, Німеччина поки не ухвалила рішення з цього приводу. Деякі ЗМІ писали, що Берлін схвалить передачу Україні Leopard, якщо США поставлять їй свої Abrams. Але канцлер ФРН Олаф Шольц і міністр оборони ФРН спростували ці повідомлення.

За підсумками саміту в Рамштайні 20 січня учасники зустрічі не домовилися щодо постачання Україні Leopard.

Після цього Польща пообіцяла створити меншу коаліцію, якщо Німеччина не погодиться передати Україні танки.

Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/u-norvegiji-obgovoryat-mozhlivu-peredachu-ukrajini-tankiv-leopard-ostanni-novini-50299293.html

23.01.2023 14:22