На «Рамштайні» не ухвалили рішення про танки для України — Німеччина

На «Рамштайні» не ухвалили рішення про танки для України — Німеччина
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що на засіданні Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн») обговорювали дозвіл на реекспорт німецьких танків Україні, але жодного рішення не було ухвалено.
Про це пишуть Reuters та AFP.

Пісторіус сказав, що є вагомі причини «за» і «проти» відправки Україні танків, однак Німеччина готова «діяти швидко», якщо буде домовленість із союзниками. Так, він заявив, що враження, ніби Німеччина блокує це рішення «є помилковим».

Міністерство оборони Німеччини опублікувало цитату Пісторіуса, де він наголосив: Німеччина не припинить підтримувати Україну, наразі готуються подальші заходи підтримки.

Так, міністр дав розпорядження перевірити наявність і кількість танків Leopard.

«Це просто підготовка до дня, який може настати. Тоді ми зможемо негайно надати підтримку за короткий час, якщо це рішення буде ухвалене Німеччиною та трансатлантичними партнерами», — цитує слова Пісторіуса Міноборони Німеччини.

Як зазначає Die Welt, журналісти запитали Пісторіуса, чому Німеччина вагається з танками. На що той відповів: «Ми не вагаємося, ми просто обережні [...] Я не беру на себе провину, я лише 24 години на посаді».

Нагадаємо, 20 січня відбувається 8 засідання Контактної групи з питань оборони України (так званий формат «Рамштайн»), яка була створена для того, щоб оцінювати оборонні потреби України та надавати допомогу.

У Міноборони України повідомили, що у пріоритеті: більше систем протиповітряної оборони, зброя для наступальних дій (танки, гаубиці, боєприпаси), систематична поставка боєприпасів, обслуговування та ремонт озброєння та техніки.

Президент Володимир Зеленський на засіданні закликав партнерів прискоритись, «не торгуватися про ту чи іншу кількість танків», а розпочати принципове постачання.

Так, головне питання засідання — постачання бойових танків Leopard німецького виробництва для України, що потребує погодження з Берліном. У Німеччині досі не погоджували на це рішення. Хоча, за даними МЗС України, вже 5 країн готові передати Україні танки Leopard.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rishennya-shodo-tankiv-dlya-ukrayini-she-ne-bulo-uhvaleno-nimechchina

20.01.2023 16:29