НАТО перекине до Румунії літаки-розвідники AWACS для спостереження за військовою активністю РФ

НАТО перекине до Румунії літаки-розвідники AWACS для спостереження за військовою активністю РФ
НАТО готує до розгортання в Румунії літаки-розвідники AWACS. Прибуття літаків заплановане на 17 січня 2023 року, вони будуть підтримувати посилену присутність Альянсу в регіоні і здійснювати моніторинг російської військової активності. Про це повідомляє пресслужба НАТО.

«Оскільки незаконна війна Росії проти України продовжує загрожувати миру і безпеці в Європі, не повинно бути жодних сумнівів щодо рішучості НАТО захищати і обороняти кожен дюйм території Альянсу. Наші літаки AWACS здатні виявляти інші літаки за сотні кілометрів, що робить їх ключовим елементом сил і засобів стримування і оборони НАТО», - сказала речниця НАТО Оана Лунгеску.

У відповідь на війну Росії проти України Альянс посилив свою повітряну присутність на сході Європи додатковими винищувачами, літаками спостереження і заправниками. З лютого 2022 року літаки AWACS НАТО здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою і регіоном Балтійського моря з метою відстеження російських військових літаків поблизу кордонів країн Альянсу.

Найближчими днями AWACS НАТО розпочне розвідувальні польоти виключно над територією Альянсу. Місія триватиме кілька тижнів. На підтримку місії на базі ВПС Румунії в Отопені поблизу Бухареста буде розгорнуто близько 180 військовослужбовців.

Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/nato-perekine-do-rumuniji-litaki-rozvidniki-awacs-dlja-sposterezhennja-za-vijskovoju-aktivnistju-rf.html

13.01.2023 15:12