росія щодня втрачає $172 млн через обмеження ціни на нафту — Bloomberg

росія щодня втрачає $172 млн через обмеження ціни на нафту — Bloomberg
росія щодня втрачає 172 мільйони доларів через ціновий ліміт на нафту, який ввели західні країни.
Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на Гельсінський центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

За даними дослідників, втрати росії зростуть після того, як з 5 лютого обмеження в ціні стосуватиметься й продуктів нафтоперероблювання. Вони оцінюють, що тоді росія втрачатиме до 280 мільйонів доларів щодня.

«Заборона ЄС на нафту та обмеження цін на нафту нарешті почали діяти, і вплив настільки ж значний, як і очікувалося», — сказав провідний аналітик CREA Лаурі Міллівірта.

Експерти зазначають, що потрібно й надалі змінювати ліміт на ціну. Наприклад, обмеження ціни до 25 доларів за барель призведе до того, що російські витрати на виробництво та транспортування перевищуватимуть дохід від постачань. А це призведе до втрат на ще 100 мільйонів євро щодня.

Однак залишається загроза, що росія може довільно скоротити постачання нафти через обмеження в ціні. Так, 27 грудня 2022 року росія заборонила постачати свою нафту в країни, які встановили граничну ціну. Однак президент може надавати спеціальний дозвіл на постачання нафти й нафтопродуктів.

Обмеження на російську нафту

ЄС погодився з 5 грудня застосувати нові санкції, пов’язані з обмеженням цін на російську сиру нафту та нафтопродукти. Цей рівень становить 60 доларів за барель. До цього рішення також приєдналися країни «Великої сімки» (G7) та Австралія, а ще Швейцарія.

Зрештою через західні санкції постачання сирої нафти з росії в грудні впали до найнижчого рівня за 2022 рік. Також упродовж останніх трьох місяців 2022-го скорочувалися обсяги нафти, яка прямує до Китаю, Індії та Туреччини. Постачання нафти до згаданих країн почало рятувати росію після того, як цей енергоресурс припинили купувати в Європі.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-shodnya-vtrachaye-dollar172-mln-cherez-obmezhennya-cini-na-naftu-bloomberg

11.01.2023 18:54