Швейцарія блокує постачання певного озброєння з Іспанії в Україну — іспанське Міноборони

Швейцарія блокує постачання певного озброєння з Іспанії в Україну — іспанське Міноборони
Глава іспанського Міноборони Маргарита Роблес заявила 10 січня, що Швейцарія блокує постачання в Україну певних військових матеріалів з Іспанії.
Про це вона сказала на з’їзді іспанських послів у Мадриді, цитує іспанське інформагентство Europa Press.

Роблес зазначила, що Швейцарія не дозволяє певні постачання, які потребують її схвалення як країни-виробника, щоб мати можливість для реекспорту. Вона додала, що Міноборони Іспанії звернеться до посольства з проханням про допомогу в отриманні дозволу.

«Ми розуміємо, поважаємо та приймаємо нейтралітет, але для [постачання військового] матеріалу нам потрібен певний дозвіл від Швейцарії, якого вона нам наразі не надає», — заявила міністерка.

Позиція Швейцарії

Швейцарія раніше відійшла від свого нейтралітету і підтримала санкції Європейського Союзу проти росії. Але заявляла, що її нейтральний статус все ж не дає змоги постачати зброю в зони конфлікту.

Так, у березні 2022 року Швейцарія відхилила прохання Польщі про постачання зброї для допомоги Україні, а у квітні загальмувала постачання німецької бронетехніки в Україну, заблокувавши реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва.

У липні Федеральний уряд Швейцарії через нейтральний статус країни відмовив лікувати поранених під час війни українців — як цивільних, так і військових. З таким проханням до країни звернулось НАТО.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/shvejcariya-blokuye-postachannya-pevnogo-ozbroyennya-z-ispaniyi-v-ukrayinu-ispanske-minoboroni

11.01.2023 11:22