Після демонтажу пам’ятник Катерині II в Одесі передадуть у художній музей

Після демонтажу пам’ятник Катерині II в Одесі передадуть у художній музей
Після закінчення демонтажу пам’ятник засновникам Одеси, частиною якого є статуя Катерини II, передадуть до художнього музею.

«Цю пам’ятку буде передано до художнього музею згідно з рішенням сесії. Він, а також чотири постаті, які є пам’ятками національного значення», — зазначили у пресслужбі одеської міськради у Telegram.

Там зазначили, що тепер в Одесі «починають важкий та довгий, проте необхідний процес переосмислення власної історії та звільнення від радянських та імперських міфів».

30 жовтня міськрада Одеси підтримала демонтаж пам’ятника Катерині II, а 28 грудня розпочався її демонтаж.

Мер Одеси Геннадій Труханов нагадав, що є пропозиція створити у місті парк імперського минулого. Саме туди можуть згодом перемістити і пам’ятник Катерині ІІ.

Пам’ятник засновникам Одеси, як офіційно називається монумент, зображує російську імператрицю Катерину II та її «сподвижників» — Хосе де Рібас, Франц де Воллан, Григорій Потьомкін і Платон Зубов. Спочатку монумент було споруджено 1900 року, 1920-го його демонтували, а 2007 року — відновили.

Після того, як петиція із закликом знести пам’ятник Катерині II набрала понад 25 тисяч підписів, президент Володимир Зеленський передав звернення до Одеської міськради з проханням розглянути відповідно до компетенції. Президент наголосив на важливості захисту національних інтересів, а саме — очищення громадського простору від об'єктів та пам’ятників, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, «яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи».

У вересні пам’ятник двічі був облитий червоною фарбою, а раніше на постаменті монумента залишили напис «Катерина=Путін», виконаний червоною фарбою. 2 листопада на голову російської імператриці одягли червоний ковпак, а праву руку вклали мотузку з петлею для повішення.

Влада Одеси організувала спеціальне голосування про долю пам’ятника на платформі Соціально активний громадянин. 5 листопада Одеська міська рада та мер Одеси Геннадій Труханов повідомили про завершення голосування, згідно з яким більшість одеситів (50,2%), що проголосували, підтримали ідею демонтажу монумента з Катерининської площі.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/de-bude-znahoditis-pam-yatnik-katerini-ii-pislya-demontazhu-novini-odesi-50293894.html

Категорії: Новости Одессы

28.12.2022 20:37