Україна ініціює міжнародну місію для моніторингу умов полонених українців — Єрмак

Україна ініціює міжнародну місію для моніторингу умов полонених українців — Єрмак
Глава Офісу президента Андрій Єрмак розкритикував міжнародні організації, зокрема Міжнародний комітет Червоного Хреста, за слабкий вплив у питанні військовополонених українців. Україна ініціює створення міжнародної місії для моніторингу умов і стану українських громадян, які перебувають у російському полоні.
Про це Єрмак сказав на Міжнародній конференції «UA: Права людини за темних часів», цитує «Інтерфакс-Україна».

Під час виступу глава ОП заявив, що Україна не просто стурбована, а абсолютно незадоволена міжнародними організаціями, зокрема МКЧХ, який має відповідні мандати на відвідування полонених.

«Ми справді мали всю інформацію та дійсно впливали на те, в яких умовах і що відбувається у місцях, де перебувають наші полонені, незаконно депортовані українські діти. Але це все відбувається сьогодні, на жаль, без серйозної участі та впливу міжнародних організацій. Насамперед МКЧХ», — сказав Єрмак.

Натомість глава ОП подякував правозахисним організаціям України та партнерам і заявив, що багато хто з них на волонтерських засадах робить «дуже важку, але потрібну роботу».

За даними «Інтерфакс-Україна», Єрмак оголосив, що українська влада закликала омбудсменів світу та міжнародні організації приєднатися до міжнародної місії для моніторингу умов перебування українських громадян у російському полоні.

Під час виступу він заявив: організації, які не довели, що вони змінились і готові відповідати на виклики сьогодення, швидко ухвалювати рішення, не бояться і не мислять застарілими установками, просто перестануть існувати. Натомість з'являться нові, і Україна вже довела, що організація такого швидкого реагування на виклики має бути зі штаб-квартирою в Києві.

«Світ потребує такої служби 911. Коли кожна країна, яка опинилася в такій ситуації, як Україна (блекаути тощо), має отримати не тільки заяви, довгі консультації, а дуже швидку конкретну й ефективну допомогу. Ми готові разом із партнерами формувати місії, які будуть приїжджати та контролювати сьогодні умови, в яких перебувають полонені, і розв'язувати питання дуже швидко», — сказав Єрмак.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/ukrayina-iniciyuye-mizhnarodnu-misiyu-dlya-monitoringu-umov-polonenih-ukrayinciv-yermak

09.12.2022 17:04