Кремль не відмовився від максималістських цілей війни, пропаганда знищення України несумісна з ідеєю переговорів — ISW

Кремль не відмовився від максималістських цілей війни, пропаганда знищення України несумісна з ідеєю переговорів — ISW
На найвищих рівнях російського політичного мейнстриму та в держпропаганді РФ продовжує звучати геноцидний наратив про необхідність «ліквідації української державності», що принципово несумісне із закликами Кремля до переговорів.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни за підсумками 22 листопада.


Провідні російські політики продовжують відкрито вести геноцидну риторику та пропаганду щодо України. Депутат Московської міськдуми та прокремлівський журналіст Андрій Медведєв 23 листопада опублікував у своєму Telegram-каналі довгу тираду, в якій відкинув право українців на існування, стверджуючи, що «української нації не існує, це політична орієнтація». Медведєв звинуватив Україну в сповіданні язичницького «культу смерті», «де вбивство ворога — це частина поклоніння», а також закликав до повної «ліквідації української державності у її нинішньому вигляді». Подібна риторика, наголошують аналітики ISW, носить відверто нелюдський характер, закликає до винищення [українців] та ведення геноцидної війни проти української держави та її народу. Причому такими заявами «помітно насичений дискурс на найвищих рівнях російського політичного мейнстриму». Як раніше нагадував ISW, Володимир Путін аналогічним чином використовуав подібні геноцидні формулювання, що принципово несумісне із закликами до переговорів.

Кремль не відмовився від своїх максималістських цілей щодо захоплення контролю над Україною і намагається ввести західні країни в оману та примусити Україну до «мирних переговорів». Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив 21 листопада, що зміна чинної влади в Україні нібито не є метою російської «спеціальної військової операції» в Україні, зазначивши, що Путін «вже говорив про це». Проте 26 жовтня диктатор заявив, що Україна «втратила свій суверенітет» і нібито повністю перейшла під контроль НАТО, а 27 жовтня знову відкинув саму ідею суверенітету України, зазначивши, що Росія нібито «створила» Україну і що «єдиною реальною гарантією українського суверенітету» може бути лише РФ. Путін також послідовно підтримує свою думку про те, що Україна є «нацистською державою», яку має бути «денацифіковано». «Вимоги Путіна рівносильні вимозі „зміни режиму“ у Києві, навіть якщо він прямо не закликає до цього у своїх нещодавніх заявах», — підкреслює ISW.

З іншого боку, туманність Кремля в заявах про цілі війни збиває з пантелику її прихильників у Росії. Заява Пєскова, ймовірно, була спрямована на те, щоб пом’якшити наслідки провоєнної промови віцеспікера Ради Федерації Російської Федерації Костянтина Косачова — про те, що Росія може нормалізувати відносини з Україною лише після капітуляції українського уряду. Два цих протилежних твердження збили з пантелику прихильників війни в РФ, констатує у своєму огляді ISW. У відповідь на заяву Пєскова блогер, пов’язаний із групою Вагнера, саркастично зазначив, що Росія веде «безцільну війну». Аналогічна реакція була на рішення Кремля обміняти українських військовополонених з Маріуполя, яких кремлівські чиновники та пропагандисти раніше ганьбили як " ацистів" та «воєнних злочинців», нагадує Інститут вивчення війни.

Нерішучість Кремля в тому, щоб публічно підтвердити свою прихильність до крайньої націоналістичної ідеології, також провокує сум’яття серед російських пропагандистів, які проповідують таку ідеологію російським масам. У нещодавньому телешоу Володимира Соловйова низка політичних та військових «експертів» виступила проти заяви самого Соловйова про те, що Херсонська область є повністю російською і це нібито може виправдати застосування ядерної зброї для її захисту. Вони вказали на те, що РФ навіть не контролює території, які оголосила нібито «своїми», і навіть заявили, що НАТО не становить загрози для РФ. Раніше ISW також повідомляв, що провідний російський ідеолог Олександр Дугін звинуватив Путіна в неповній прихильності до військової ідеології. Досі Путін, як правило, прагнув врівноважити крайні націоналістичні точки зору і помірніші наративи — щоб заручитися і підтримкою націоналістично налаштованої спільноти, і решти населення Росії. У ISW вважають, що подальше дотримання такої стратегії буде розпалювати невдоволення в критично налаштованих колах — особливо на тлі військових провалів РФ і зростаючих жертв, яких Путін вимагає від російського народу для продовження свого руйнівного вторгнення

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/karta-boyovih-diy-24-listopada-chomu-viyna-rf-proti-ukrajini-ce-genocid-novini-ukrajini-50286285.html

24.11.2022 13:04