Херсонці ігнорували спроби росіян викорінити українську ідентичність — NYT

Херсонці ігнорували спроби росіян викорінити українську ідентичність — NYT
Деокупований Херсон був центром амбітної кампанії росіян з асиміляції громадян та викорінення української ідентичності. Зусилля загарбників були марними, йдеться у репортажі The New York Times.

«У Херсоні заборонили національні пісні. Розмова українською мовою могла призвести до арешту. Школи перейшли на російські навчальні програми, а молодим учням повинні були говорити, що вони росіяни, а не українці», — йдеться в публікації.

Донька Ірини Дягілєвої навчалася у школі, де за програмою передбачалося заучування російського гімну. Але вчителі його ігнорували, натомість тихо вітаючи учнів зранку вітанням: Слава Україні!.

Окупаційна влада вимагала від Ольги Малярчук, працівниці таксопарку, розраховуватися в рублях. Але вона продовжувала платити в національній валюті.

Сергій Блошко, будівельник, жив у друзів протягом дев’яти місяців окупації, побоюючись арешту за те, що приєднався до антиокупаційних протестів у березні, невдовзі після входження до міста російської армії. Солдати прийшли до нього додому. За його словами, не знайшовши його, вони забрали телевізор і холодильник.

Але росіяни знайшли деяких його друзів, які були затримані і зникли, сказав він.

«Вони репресували проукраїнське населення», — сказав Блошко.

Видання повідомляє, що у Херсоні протягом вихідних не було помічено жодного мешканця, який би прихильно ставився до російських асиміляційних зусиль.

Через три дні після втечі російської армії кілька сотень херсонців все ще святкували на центральній площі.

Джерело: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/herson-sprobi-rosiyan-asimilyaciji-provalilis-novini-ukrajini-50283793.html

Категорії: Новости Херсона

15.11.2022 08:33