Reuters називає останні успіхи ЗСУ «найбільшим проривом на півдні з початку війни»

Reuters називає останні успіхи ЗСУ «найбільшим проривом на півдні з початку війни»
Українські війська останнім наступом прорвали оборону росії на південному фронті, швидко просуваючись уздовж річки Дніпро. ЗСУ вже звільнили низку населених пунктів і поставили під загрозу лінії постачання російських військ.

Інформаційна агенція Reuters називає останні успіхи ЗСУ «найбільшим проривом на півдні з початку війни». Про звільнення низки населених пунктів вздовж стратегічної річки Дніпро повідомили і українські чиновники, і ставленики окупантів на Херсонщині.

Українська сторона надала небагато інформації про успіхи на півдні, але російські джерела визнали, що ЗСУ просунулися на десятки кілометрів уздовж західного берега річки, відвоювавши на шляху низку сіл. Зокрема ставлений росією ватажок окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо повідомив про прорив біля селища Дудчани.

Як зауважує Reuters, Дудчани розташовані приблизно за 30 км на південь від місця фронту, який був до наступу. Це свідчить про «найшвидше просування війни на півдні», пише агенція.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 3 жовтня без деталей повідомив, що наступальний рух українських захисників продовжується. На багатьох ділянках фронту тривають жорсткі бойові дії і вже є нові звільнені населені пункти в кількох областях.

У Генштабі про стрімке просування на півдні ще не повідомляли. Однак військові та регіональні чиновники вже оприлюднили деякі подробиці. Зокрема депутат Херсонської облради Сергій Хлань заявив про деокупацію Осокорівки, Михайлівки, Хрещенівки та Золотої Балки. Також відомо про нещодавнє звільнення селищ Миролюбівка та Архангельське.

У Пентагоні заявили, що Україна зараз, схоже, на шляху до досягнення кількох своїх ключових цілей на полі бою, що дає Києву «набагато кращу оборонну позицію, щоб витримати ймовірне послаблення запеклих боїв протягом зими».

Успіхи на інших напрямках

Окрім півдня, українські військові також мають успіхи на сході. Президент Володимир Зеленський 2 жовтня повідомив, що ЗСУ повністю зачистили Лиман на Донеччині від окупантів. У Міноборони росії заявили, що «через створення загрози оточення» відвели свої війська з населеного пункту «на більш вигідні рубежі».

Перед цим ЗСУ звільнили 5 населених пунктів поблизу Лиману: Ямпіль, Новоселівку, Шандриголове, Дробишеве та Ставки. А вже 3 жовтня українські війська ввійшли в селище Борова на Харківщині. У Борівській селищній раді заявляють, що під контролем ЗСУ більша частина громади. Триває зачистка територій.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/najbilshij-proriv-na-pivdni-z-pochatku-vijni-sho-vidomo-pro-ostanni-uspihi-zsu-na-hersonshini

Категорії: Новости Херсона

04.10.2022 13:07