Frontex: За останній тиждень кількість росіян, які перетнули кордони ЄС, зросла на 30%

Frontex: За останній тиждень кількість росіян, які перетнули кордони ЄС, зросла на 30%
За останній тиждень до ЄС в'їхали 66 тисяч громадян Росії, що на 30% більше, ніж тижнем раніше. Про це повідомили у Європейському агентстві з охорони зовнішніх кордонів Frontex.

Зазначається, що більшість громадян РФ в'їжджають в ЄС через пункти пропуску на кордонах Фінляндії та Естонії. У Фінляндії значно збільшилася кількість перетинів кордону після оголошення часткової мобілізації в Росії.

З 19 вересня Естонія, Латвія, Литва і Польща почали запроваджувати обмеження на в'їзд для росіян, які подорожують виключно з метою туризму або відпочинку. Подібні обмеження розглядаються у Фінляндії.

З початку російського вторгнення в Україну вже понад 1 303 000 громадян Росії в’їхали до країн ЄС через сухопутні кордони. Водночас понад 1 273 000 росіян повернулися до РФ через сухопутні кордони з ЄС.

Після оголошення в РФ часткової мобілізації сусідні країни ЄС помітили збільшення кількості перетинів кордонів. За минулий тиждень до ЄС в'їхали майже 66 тисяч росіян, що на 30% більше, порівняно з попереднім тижнем. Найбільше росіян прибуло до Фінляндії та Естонії. За останні чотири дні до Фінляндії прибуло 30 тисяч громадян РФ.

Більшість із них мають посвідки на проживання чи візи, інші мають подвійне громадянство. Держави ЄС також повідомляють про в’їзд громадян України, які потребують тимчасового захисту, через війну РФ.

За оцінками Frontex, кількість випадків нелегального перетину кордону, ймовірно, збільшиться, якщо РФ вирішить заборонити виїзд для потенційних призовників.

У короткостроковій перспективі, ймовірно, буде спостерігатися зростання кількості громадян РФ, які прибувають на пункти перетину кордону з ЄС через невизначеність, пов’язану з поточною мобілізацією в країні. У довгостроковій перспективі можливе збільшення випадків незаконного перетину кордону на зовнішніх кордонах ЄС з Росією та Україною, а також збільшення незаконного перебування в ЄС громадян Росії, які вже в’їхали в країни блоку, зазначає Frontex.

Нагадаємо, 21 вересня президент РФ Владімір Путін оголосив часткову мобілізацію у країні, відповідний указ вже був підписаний. Тоді російська влада заявила, що в рамках таких заходів планується призов на війну проти України ще 300 тисяч резервістів. Проте згодом ЗМІ розсекретили сьомий пункт путінського указу, який спершу знаходився під грифом "для службового використання", та дізналися, що насправді воювати можуть відправити мільйон росіян. Ті з громадян РФ, які не хочуть бути мобілізованими, активно залишають країну.

Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/frontex-za-ostannij-tizhden-kilkist-rosijan-jaki-peretnuli-kordoni-jes-zrosla-na-30.html

28.09.2022 15:10