Meta заблокувала мережу російських ботів

Meta заблокувала мережу російських ботів
Компанія Meta заявила про те, що заблокувала дві окремі мережі фейкових облікових записів, які управлялися з Китаю та Росії, повідомляє СNN.

Зазначається, що китайська мережа була нечисленною, але в ній брали участь облікові записи, які позиціонували себе як американці, які порушували питання, чутливі для американського суспільства. У Meta заявили, що вперше зафіксували спробу такого впливу на американців з боку Китаю.

Російська мережа була ширшою. Вона просувала прокремлівські наративи про війну, розв'язану РФ в Україні. До неї входили тисячі акаунтів у різних соціальних мережах, а на рекламу на Facebook та Instagram її власники витратили 100 тисяч доларів.

Meta не пов'язує кампанії ні з конкретними компаніями, ні з урядами Китаю чи Росії. Водночас у компанії заявили, що акаунти, які входили до мережі, керувалися з цих країн.

У компанії зазначили, що мережа російських облікових записів, яку було заблоковано, є «найбільшою і найскладнішою російською операцією, яку ми зірвали з початку війни в Україні. Вона керувала розгалуженою мережею з більш ніж 60 веб-сайтів, що видають себе за організації новин, а також облікових записів у Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter та інших сайтах».

Понад 2000 облікових записів та сторінок у Facebook були частиною зусиль щодо просування прокремлівських наративів про війну в Україні. В операції брали участь веб-сайти, що імітують справжні західні агентства новин, у тому числі The Guardian. Згідно зі списком адрес веб-сайтів, включеним до звіту Meta, російська кампанія також зареєструвала підроблені сайти, що виглядають як The Daily Mail та німецькі видання Bild та Der Spiegel.

Основні зусилля цієї кампанії були спрямовані на поширення дезінформації, пов'язаної із військовими злочинами росіян у Бучі. Так, сайт, який видавав себе за The Guardian, опублікував статтю, в якій Україну звинувачували в інсценуванні масових вбивств, скоєних під час окупації міст та сіл на Київщині росіянами.

Джерело: https://zn.ua/ukr/CULTURE/prosuvala-prokremlivski-narativi-meta-zablokuvala-merezhu-rosijskikh-botiv.html

28.09.2022 09:27