Причиною аварій на Північних потоках могла стати диверсія — німецькі ЗМІ

Причиною аварій на Північних потоках могла стати диверсія — німецькі ЗМІ
Причиною падіння тиску на обох нитках Північного потоку-1 та одній нитці Північного потоку-2 могла бути диверсія.

Про це пише німецьке видання Tagesspiegel із посиланням на власні джерела.

Так, газета цитує інсайдера, залученого до підготовки аналітики для уряду ФРН і федеральної влади.

«Все говорить про те, що це не збіг, — сказало джерело. — Ми більше не можемо фантазувати про сценарії, що це не цілеспрямована атака».

За його словами, подібна атака чи диверсійний акт — процес нетривіальний і мав би бути здійснений, наприклад, із залученням сил спецназу або за допомогою підводного човна.

Видання, зокрема, припускає, що організатором диверсії могла бути РФ «під чужим прапором».

Дмитро Пєсков, речник російського диктатора Володимира Путіна, також заявив, що не можна виключати жодну з версій, включно з диверсією.

«Нині не можна виключати жодного варіанту. Очевидно, що є якась руйнація труби. А що стало причиною — тут до того, як з’являться результати дослідження, виключати хоч якийсь варіант не можна», — цитує Пєскова Інтерфакс.

«Це — дуже тривожні новини. Справді, йдеться про якісь руйнування в трубі, поки незрозуміло, якого характеру. У данській економічній зоні значно впав тиск. Це абсолютно безпрецедентна ситуація, яка вимагає термінового розгляду. Ми надзвичайно стурбовані цими новинами», — додав Пєсков.

Як повідомлялося, слідом за поломкою російського газопроводу Північний потік-2, про яку стало відомо 26 вересня, тиск газу впав на обох нитках Північного потоку-1.

У компанії Nord Stream AG заявили, що одночасне руйнування трьох ниток газопроводу в Балтійському морі є безпрецедентним і оцінити терміни відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що неможливо.

Газопровід Північний потік-2 був добудований у 2021 році, заповнений технічним газом, але до початку повномасштабного російського вторгнення не отримав сертифікації німецького уряду та не почав працювати.

Газопровід Північний потік-1 було зупинено на техобслуговування наприкінці серпня, після чого він так і не відновив роботу з вигаданих російською стороною причин.

Джерело: https://biz.nv.ua/ukr/markets/prichinoyu-avariy-na-gazoprovodah-pivnichniy-potik-mogla-buti-diversiya-ostanni-novini-50272838.html

27.09.2022 17:41