EUObserver: Фінляндія буде пропускати через кордон росіян, які тікають від мобілізації

EUObserver: Фінляндія буде пропускати через кордон росіян, які тікають від мобілізації
Прикордонна служба Фінляндії повідомила, що буде пропускати росіян, які тікають від мобілізації в Росії. Хіба що політичне керівництво країни ухвалить інше рішення.

«Ми виконуємо міжнародні угоди, які підписали. І люди можуть шукати притулок в Фінляндії», - сказав EUObserver прес-секретар фінської прикордонної служби.

«Загалом, якщо росіяни приїдуть у Фінляндію і попросять притулок нормально, ми будемо зобов’язані розглянути це клопотання», - пояснив він.

Спільний кордон Фінляндії з Росією простягається на 1300 кілометрів. Всього існує 11 офіційних пунктів перетину. Серед найбільш завантажених - пункт Ваалімаа. Видання нагадує, що Владімір Путін вчора оголосив про намір мобілізувати 300 тисяч чоловіків, щоб відправити їх на війну в Україну. Того ж дня 4800 громадян Росії перетнули фінський кордон. І ця цифра говорить про певне пожвавлення руху. Тому що на день раніше фінський кордон перетнули 3100 росіян.

«Збільшення спостерігається, але на даний момент не дуже велике», - пояснили в прикордонній службі країни, зауваживши, що у вихідні зазвичай людей на кордоні теж стає більше.

Раніше цього року Фінляндія оголосила про намір побудувати паркан на кордоні з Росією. Але остаточне рішення ще очікує на схвалення в парламенті. Крім того, бюджет проекту теж поки не був оголошений. Фінське рішення впускати громадян Росії контрастує з позицією Естонії і Латвії, які закрили кордони для тих, хто тікає від мобілізації.

Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/euobserver-finljandija-bude-propuskati-cherez-kordon-rosijan-jaki-tikajut-vid-mobilizatsiji.html

23.09.2022 14:55