Росія вчинила воєнні злочини в Україні - слідчі ООН

Росія вчинила воєнні злочини в Україні - слідчі ООН
В п’ятницю, 23 вересня ООН заявила, що її слідчі знайшли докази воєнних злочинів, скоєних країною-агресором Росією в Україні.

Про це повідомляє DW.

«На підставі доказів, зібраних комісією, вона дійшла висновку, що в Україні були скоєні воєнні злочини», — заявив голова слідчої комісії Ради ООН з прав людини Ерік Моуз.

Комісія була створена в травні для розслідування заяв про воєнні злочини. Поки вони зосередилися на чотирьох областях: Київській, Харківській, Сумській та Чернігівській.

За словами голови комісії, вони були вражені великою кількістю страт у районах, які відвідали

«Зараз комісія розслідує такі смерті в 16 містах і селищах», — сказав він.

Слідчі ООН поспілкувалися з понад 150 жертвами та свідками та відвідали 27 міст і селищ, де досліджували могили, а також центри ув’язнення та тортур.

Комісія представила свідчення про побиття, ураження електричним струмом і примусове роздягання.

Моуз сказав, що вони знайшли докази невизначеної кількості російських солдатів, які скоїли злочини сексуального або гендерного насильства. Вік їхніх жертв коливався від чотирьох до 82 років.

15 вересня уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко повідомив, що на території лісосмуги в Ізюмі знайшли масові поховання, на більшості могил — саморобні хрести та номери.

За думку чиновника, більшість похованих загинули під час російського артилерійського обстрілу.

Голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що на території Харківської області було десять місць, де російські окупанти знущались над українцями.


Джерело: https://nv.ua/ukr/world/geopolitics/rosiya-vchinila-voyenni-zlochini-v-ukrajini-slidchi-oon-50271994.html

23.09.2022 14:53