У понад 70% українців спостерігається зниження доходів від початку повномасштабної війни — опитування

У понад 70% українців спостерігається зниження доходів від початку повномасштабної війни — опитування
Повномасштабне вторгнення Росії суттєво вплинуло на економіку України та доходи її громадян. Понад 70% українців так чи інакше фінансово постраждали через війну. Близько 33% втратили роботу. Такі дані наводить Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за підсумками опитування на замовлення NDI Ukraine.

Джерело повідомляє, що у серпні понад 70% опитаних українців заявили про зниження доходів за час війни проти Росії. У травні цей показник був на рівні 66%. Крім того, до 33% сягнула кількість тих, хто втратив роботу (чотири місяці тому — 31%). Відзначають певні матеріальні труднощі 40% чоловіків та 35% жінок, серйозні труднощі — 34% чоловіків та 26% жінок.

Частка людей, які зіткнулися із втратою житла, зросла з 6% до 9%, з втратою іншого майна — з 8% до 10%. Цікаво, що згідно з опитуванням КМІС, українці регулярно стикаються з нестачею сну: постійно від цього страждають 9% опитаних чи членів їхніх сімей, багаторазово з цим стикалися 24%, а іноді — 38%. Що стосується грошей, то показники наступні: 8%, 13% і 39% відповідно.

Крім економічних проблем українці страждають і через інші негаразди, спровоковані війною. Зокрема, погіршення психічного здоров'я відчувають 64%, погіршення фізичного здоров'я — 48%. 42% постраждали через розлуку з сім'єю.

Незважаючи на всі перераховані труднощі, більше 81% опитаних заявили, що з початку повномасштабного вторгнення Росії жертвували кошти на ЗСУ. 60% — гроші на гуманітарні потреби, 54% — дали притулок або допомогли ВПО, 37% — займалися волонтерством.

Джерело: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/u-ponad-70-ukrajintsiv-sposterihajetsja-znizhennja-dokhodiv-vid-pochatku-povnomasshtabnoji-vijni-opituvannja.html

23.09.2022 12:59