У Німеччині заявили про готовність прихистити росіян, які тікають від мобілізації

У Німеччині заявили про готовність прихистити росіян, які тікають від мобілізації
Німецькі міністри заявили, що країна «готова прийняти російських дезертирів», які тікають від мобілізації. У Білорусі планують ловити росіян-втікачів, аби депортувати їх до росії. А Казахстан заявляє, що не видаватиме посвідок на постійне проживання громадянам рф без дозволу москви.

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фазер в інтерв’ю німецькій газеті заявила, що Німеччина готова за певних обставин прийняти «дезертирів із російської армії», а також «противників режиму путіна».

«Як правило, дезертири, яким загрожують суворі репресії, отримають міжнародний захист у Німеччині. Кожен, хто виступає проти режиму путіна і тому наражає себе на небезпеку, може подати заяву на надання притулку в Німеччині через політичні переслідування», — додала вона, цитує Bloomberg.

А міністр юстиції Німеччини Марко Бушман написав у Twitter таке: «Мабуть, багато росіян залишають свою батьківщину: будь-кому, хто ненавидить шлях путіна і любить ліберальну демократію, дуже раді в Німеччині».

Виданню «Наша Ніва» джерела в білоруських силових структурах повідомили, що вони отримали усний наказ відстежувати росіян, які переховуються від мобілізації.

«Поки що на рівні усних розпоряджень є можливість відслідковувати «квартири на добу», виходити на контакт із власниками будинків. Також наказали стежити за новими автомобілями у дворах на російських номерах», — каже джерело білоруському виданню.

Зі свого боку спікер казахстанського парламенту Маулен Ашимбаєв заявив, що його країна не видаватиме дозвіл на постійне проживання російським громадянам без дозволу москви, пише «Радіо Свобода».

«Наші офіційні установи не будуть видавати посвідки на проживання особам, які не нададуть документи, що підтверджують, що країни їхнього громадянства не заперечують проти їхнього переїзду до Казахстану», — сказав Ашимбаєв.

За його словами, правоохоронці в Казахстані діють відповідно до закону, коли розглядать заявки іноземних громадян, зокрема росіян, на отримання постійного місця проживання в країні.

Нагадаємо, що Естонія не впускатиме на територію своєї країни громадян рф, які поїдуть на війну проти України. Це стосується і тих, хто має посвідку на постійне проживання в Естонії.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/u-nimechchini-zayavili-pro-gotovnist-prihistiti-rosiyan-yaki-tikayut-vid-mobilizaciyi-u-bilorusi-yih-budut-rozshukuvati

23.09.2022 10:33