Австралійський генерал пояснив, навіщо Путіну мобілізація і як вона вплине на війну проти України

Австралійський генерал пояснив, навіщо Путіну мобілізація і як вона вплине на війну проти України
Промова Владіміра Путіна, в якій він оголосив про часткову мобілізацію і про проведення «референдумів» на окупованих частинах України, була обережним балансуванням лідера під тиском, який намагається задовольнити політичних «яструбів» і російських воєнкорів, уникнути невдоволення широких верств населення, задобрити військових і створити враження, ніби він не програє у війні.

Таку оцінку заявам російського автократа дав австралійський генерал у відставці Мік Раян на своїй сторінці у Twitter. Він зауважив, що Путін, оголошуючи мобілізацію в Росії, не назвав її своїм наказом. Натомість він сказав: «Я вважаю за необхідне підтримати пропозицію Міністерства оборони і Генерального штабу щодо проведення часткової мобілізації». На думку Раяна, це основа, яка дозволить йому звинуватити російських військових у війні проти України.

На думку австралійського генерала, часткова мобілізація навряд чи задовольнить російських «яструбів» і, швидше за все, налякає населення. Саме тому авіаквитки на рейси з Росії «продаються так швидко». Скільки часу знадобиться на проведення цієї мобілізації? Важко сказати. Однак, війська, завданням яких буде стати підкріпленням на вже зайнятих позиціях, можна підготувати значно швидше, ніж сили для наступальних операцій.

На думку Раяна, Путін був під тиском військових, які вимагали проведення мобілізації. Більша частина командування російської армії підтримує війну. Але генерали в Москві бачили, як їхні війська повільно, але впевнено випаровуються. Тому їм потрібне поповнення живої сили, щоб хоча б зберегти контроль над вже захопленими територіями. Проблема не лише в тому, що багато солдатів були вбиті або поранені. Були й інші втрати через нещасні випадки або психологічні проблеми. Ті, хто досі на позиціях в Україні, беруть участь в боях вже майже 8 місяців. Зважаючи, що бойова ефективність зазвичай падає за 3-4 місяці, ці сили виснажені і потребують ротації. Така ротація неможлива без проведення часткової мобілізації.

Однак, кількість солдатів, яких збирається призвати Москва, не достатня для того, щоб змінити хід війни. Україна мобілізувала на багато більше військових. Тому, на думку Раяна, російська мобілізація покликала зібрати сили для ротації і поповнення втрат, а не накопичення нових наступальних можливостей. І це, як вважає австралійський генерал, говорить про кілька речей.

По-перше, Путін і його військові командири в приватному порядку прийняли той факт, що можуть програти у цій війні. У промові російського президента прозвучали певні тези про особовий склад і промислові заходи, які якраз говорять про це визнання. По-друге, Путін не відступить. Він пішов на ризик, сподіваючись, що зможе затягнути війну і дочекатися, коли Захід втомиться і перестане підтримувати Україну. Досі цей його підхід не спрацював.

По-третє, Путін почув невдоволені коментарі лідера Китаю Сі Цзіньріна і прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді минулого тижня. Але він зробив не ті висновки. Путін не вирішив, що йому потрібно покінчити з війною проти України. Він зробив висновок, що повинен перемогти у ній. Інакше його позиція у відносинах з Китаєм і Індією сильно погіршиться.

По-четверте, західні заходи стримування залишаються дуже важливим елементом цієї війни. Путін продовжує погрожувати ядерною зброєю в своїх промовах. По-п’яте, мине певний час, перш ніж вдасться мобілізувати резервістів і відправити їх в Україну. Це означає, що в української сторони є можливість продовжувати просуватися вперед у своєму наступі, який триває зараз. І останній висновок Раяна говорить, що гамбіт Путіна призведе до того, що агонія українського народу триватиме довше. Хоча російські шанси на перемогу не збільшаться. Зрештою, заяви Путіна не скасовують перспективи української перемоги. Але це означає, що ще більше людей помруть, перш ніж війна закінчиться.

Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/avstralijskij-heneral-pojasniv-navishcho-putinu-mobilizatsija-i-jak-vona-vpline-na-vijnu-proti-ukrajini.html

22.09.2022 17:00