росія звільнила 10 полонених іноземців, які захищали Україну

росія звільнила 10 полонених іноземців, які захищали Україну
росія 21 вересня звільнила десятьох іноземних військових, які потрапили до її полону під час війни в Україні.

Про це пишуть Reuters та The Guardian із посиланням на офіційного представника Саудівської Аравії, передає hromadske.ua.

Звільнення військовополонених відбулося за посередництва спадкового принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана. Літак із військовими вже приземлився в його країні.

Серед звільнених є громадяни США, Великої Британії, Швеції, Хорватії та Марокко. У Саудівській Аравії кажуть, що вже співпрацюють із країнами, громадянами яких є ці люди. Їхніх імен не називають.

Прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс повідомила, що серед звільнених є п'ятеро британців. Перший заступник міністра охорони здоров'я Великої Британії Роберт Дженрік підтвердив, що звільнили, зокрема, Ейдена Асліна, якого окупанти «засудили» до смертної кари.

Також з'ясувалося, що серед звільнених є американці Александр Джона-Роберт Дрюке та Енді Тай Нгок Х'юн — про це розповіли їхні родичі. Речник президента росії дмитро пєсков раніше заявляв, що контрольований росією «суд ДНР» може й цих американців засудити до смертної кари.

Що передувало?

У червні бойовики «ДНР» «засудили» до смертної кари громадянина Марокко Саадуна Брагіма та двох британців — Ейдена Асліна і Шона Піннера. Окупанти їх назвали «найманцями», хоча в Генштабі ЗСУ наголошували, що всі іноземці та особи без громадянства, які захищають Україну, підписали контракт із ЗСУ.

Після цього Європейський суд з прав людини постановив, що росія повинна забезпечити, аби смертна кара не була виконана.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/rosiya-zvilnila-desyatoh-inozemnih-vijskovopolonenih-zmi

22.09.2022 11:39