США нададуть Україні ще $4,5 млрд на потреби держбюджету

США нададуть Україні ще $4,5 млрд на потреби держбюджету
США нададуть уряду України додатково 4,5 мільярда доларів, в результаті чого загальна бюджетна підтримка після лютневого вторгнення Росії досягне 8,5 мільярда доларів, повідомило у понеділок Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), передає Reuters.

Фінансування, узгоджене з Міністерством фінансів США через Світовий банк, надходитиме уряду України траншами, починаючи з виплати у розмірі 3 мільярдів доларів у серпні.

За даними USAID, це слідує за попередніми переказами у розмірі 1,7 млрд доларів у липні і 1,3 млрд доларів у червні.

Вашингтон також надав мільярди доларів на військову підтримку та незабаром планує новий пакет озброєнь на 1 мільярд доларів.

Кошти США призначені для того, щоб допомогти українському уряду зберегти основні функції, включаючи соціальну та фінансову допомогу бідному населенню, кількість якого збільшується, дітям-інвалідам та мільйонам внутрішньо переміщених осіб, поки триває війна.

За оцінками українських чиновників, країна стикається з дефіцитом бюджету у розмірі 5 мільярдів доларів на місяць, або 2,5% довоєнного валового внутрішнього продукту через витрати на війну та скорочення податкових надходжень. Економісти кажуть, що річний дефіцит України збільшиться до 25% ВВП порівняно з 3,5% до вторгнення.

За оцінками Світового банку, до кінця 2023 року 55% українців житимуть у бідності через війну та велику кількість переміщених осіб порівняно з 2,5% до початку війни.

USAID заявив, що бюджетна підтримка США допомогла уряду України забезпечити подачу газу та електрики до зачеплених війною лікарень, шкіл та інших критично важливих об'єктів інфраструктури, а також доставити громадянам терміново необхідні гуманітарні вантажі.

Ці кошти також пішли на оплату роботи медичних працівників, вчителів та інших державних службовців.

За інформацією USAID, Світовий банк ввів у дію "надійні заходи безпеки", а також сторонніх спостерігачів, що фінансуються USAID, в уряд України, щоб переконатися, що кошти направляються туди, куди вони призначені.

«Сполучені Штати, як і раніше, віддані підтримці України та її народу після неспровокованої та невиправданої війни Росії», - йдеться у заяві USAID.

Чергова фінансова допомога надається Україні, коли війна, яку Росія називає «спеціальною військовою операцією», триває вже шостий місяць, мільйони українців переміщені, а влада попереджає про ймовірну нестачу газу взимку.

USAID є незалежною федеральною агенцією, яка отримує загальне зовнішньополітичне керівництво від державного секретаря.

Джерело: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/ssha-nadadut-ukrajini-shche-4-5-mlrd-na-potrebi-derzhbjudzhetu.html

09.08.2022 10:24