Ліван відмовився від українського зерна — в посольстві назвали причину

Ліван відмовився від українського зерна — в посольстві назвали причину
Покупець у Лівані відмовився від української кукурудзи, яку завантажили на перше судно, що вийшло з українського чорноморського порту після укладання угоди про відновлення експорту, пояснив відмову п'ятимісячною затримкою. Про це повідомили у Посольстві України в Бейруті.

За даними посольства, вантажовідправник Razoni шукає нового покупця в Лівані чи в іншому місці. Його пункт призначення змінився в неділю з Тріполі на «вільний для замовлення», показують дані відстеження суден.

Речниця міністерства економіки Лівану заявила, що уряд не має відношення до вантажу, оскільки він був призначений для приватного сектора.

Організація Об’єднаних Націй, яка допомагала в укладенні угоди про експорт зерна, також не втручається в те, куди прямують судна, які відправляються з України, «оскільки це комерційні рішення», заявив речник генерального секретаря на брифінгу в понеділок.

Водночас, в Мінінфраструктури України повідомили, що інше судно з українською кукурудзою дісталось кінцевого пункту призначення в Туреччині. Ще два повинні дістатися до своїх портів приблизно через тиждень. Загалом з портів вийшло вже близько 10 суден.

Нагадаємо, тиждень тому Ліван заарештував судно, завантажене ячмінним і пшеничним борошном, поки не буде з’ясовано, крадений цей вантаж з України, чи ні.

Проте, за кілька днів арешт несподівано було знято. Попри надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України.

Нагадаємо також, що наприкінці липня Reuters розповсюдило повідомлення, що Єгипет анулював контракти на постачання 240 тис. т українського зерна. Начебто війна Росії в Україні стала на заваді експорту зерна, тому в липні держкомпанія Єгипту вирішила розірвати контракти.

Проте, згодом виявилося, що контракти були лише переукладені.

Джерело: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/livan-vidmovivsja-vid-ukrajinskoho-zerna-v-posolstvi-nazvali-prichinu.html

09.08.2022 10:22