Євросоюз запропонував фінальний текст щодо ядерної угоди з Іраном

Євросоюз запропонував фінальний текст щодо ядерної угоди з Іраном
Дипломати Європейського Союзу склали проєкт фінального тексту ядерної угоди з Іраном і вважають, що тепер сторони мають ухвалити фінальне рішення, повідомляє The Wall Street Journal.

"Текст, поданий координатором, вимагав від нас максимальної гнучкості. Це означає завершення переговорів, які тривали майже півтора року. Настав час для фінального рішення", - сказав один із європейських чиновників.

Другий високопоставлений європейський чиновник заявив, що простір для подальших переговорів вичерпаний і кожен пункт обговорювався «до нудоти».

У 2015 році Іран та шість країн (США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина) уклали угоду «Спільний всеосяжний план дій» (СВПД), згідно з якою Тегеран мав обмежити розвиток своєї ядерної програми до рівня мирних цілей та допустити до ядерних об'єктів міжнародних інспекторів в обмін на скасування руйнівних для країни економічних санкцій.

У 2018 році США під керівництвом Дональда Трампа вийшли з угоди та відновили односторонні санкції проти Ірану. Інші учасники угоди поставилися до цього скептично. Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань. Угода заморозилася.

Адміністрація президента Джо Байдена демонструє готовність до поновлення ядерної угоди з Тегераном. У жовтні 2021 року Іран погодився відновити переговори щодо ядерної угоди. У червні 2022 року переговори відновилися частково між Іраном і країнами Євросоюзу. США поки що не беруть участь у переговорах безпосередньо.

Джерело: https://zn.ua/ukr/POLITICS/jevrosojuz-zaproponuvav-finalnij-tekst-shchodo-jadernoji-uhodi-z-iranom-wsj.html

09.08.2022 09:43