У росії вичерпуються запаси високоточних ракет і сучасної артилерії

У росії вичерпуються запаси високоточних ракет і сучасної артилерії
У росії вичерпуються запаси високоточних ракет і сучасної артилерії. Такі новини дають надію, що Москва може зупинити наступ через закінчення озброєння. Однак чи реалістичний такий сценарій? Публікацію підготували hromadske.ua

1
Чи можливо порахувати російську зброю?

Приблизні дані про озброєння, яке мала на балансі російська армія на початок 2022 року, містяться у збірнику The Military Balance. Це найповніше дослідження про 171 армію світу публікується щороку, починаючи з 1959-го. Міжнародний інститут стратегічних досліджень, який готує збірник, вивчає відкриті джерела щодо закупівель та дані, які публікують самі країни.

Втрати, яких зазнала російська федерація в Україні з початку широкомасштабного вторгнення, публікує Генштаб ЗСУ. Крім того, портал Oryx вивчає відкриті дані й теж подає інформацію про те, скільки важкого озброєння, техніки, артилерії та авіації рф назавжди залишила в Україні.

Тобто приблизно можна порахувати залишки російської зброї. Однак труднощі виникають зі старим радянським озброєнням, невідома кількість якого зберігається на складах. Боєздатність цього озброєння теж під питанням.

«росія за ці 5 місяців війни втратила велику кількість модернізованої або новітньої техніки і зараз намагається ці втрати компенсувати завдяки старішій. Але не вся вона придатна для використання, і не всі її ресурси аж такі великі», — каже керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

2
Ракети

рф випустила по території України понад 3000 ракет, заявляв президент Володимир Зеленський у середині липня. На початку війни Москва атакувала переважно високоточними ракетами, однак у червні запустила по Кременчуку й Одесі старі ракети Х-22 та Х-32, призначені для ураження кораблів. Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважають: це може свідчити про те, що запаси новітньої зброї в росії закінчуються.

Український військовий портал Defense Express порахував, що до війни кремль мав приблизно 900 «Іскандерів» та 500 «Калібрів». За даними української розвідки, росія використала 55-60% запасів високоточних ракет «Іскандер» і «Калібр» та крилатих ракет повітряного базування Х-101 та Х-555.

Хоча запаси високоточних ракет рф суттєво зменшилися, на складах лишаються тисячі старих радянських ракет Х-22, Х-29, Х-31, Х-55, які росіяни можуть використовувати проти України.

«Більшість цих ракет вироблені в Радянському Союзі, вони неточні й більше нагадують терористичні ракети, що завдають удару по цивільних об’єктах чи урбаністичних забудовах для вбивства громадян України і створення психологічного тиску на українців», — каже директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

3
Танки й артилерія

Не бракує поки що росії і танків та артилерії.

Згідно з даними The Military Balance, на початок 2022 року росія мала на озброєнні 13 617 танків. 10 200 — у резерві, 2 927 танків стояли на озброєнні Сухопутних військ, ще 330 — на балансі Берегових військ Військово-Морського Флоту і 160 — у Повітрянодесантних військах. Український Генштаб заявляє про 1 789 підбитих російських танків. Тобто у росії залишається ще дуже багато цього виду озброєння, хоча українські військові й знищили переважно новітні моделі.

Сайт Oryx рахує знищені танки за відкритими джерелами. Ці дані фіксують тип знищених танків і дозволяють прослідкувати, що найбільше росія втратила техніку, вироблену вже після розпаду Радянського Союзу — тобто нові моделі.

За деякими даними на кінець минулого місяця, українські військові знищили понад 30% сучасних танків рф, розповідає військовий експерт Владислав Волошин. Ця тенденція стосується й іншої зброї.

«Велика кількість новітньої техніки втрачена. росія розконсервовує стару техніку, як-от танки 1950-1960 років, системи “Град”, які були у першій лінії випуску в 1970-х роках, старі “Піони”», — каже Олександр Мусієнко.

Згідно зі звітом The Military Balance 2022, на озброєнні російських військ перебуває приблизно шість тисяч артилерійських установок (включно з РСЗВ), але рф має величезні запаси артилерійських установок на складах — понад 22 тисячі. Українські військові заявляли про знищення приблизно тисячі артилерійських установок та 260 РСЗВ.

«Кількість артилерії значна, але внаслідок великої інтенсивності вогню вони втратили снаряди. Крім того, втратили багато снарядів на складах і певну кількість артилерії в Україні. Зі складів зберігання знімаються такі системи артилерії, як “Піон” та “Акація”. Це свідчить про те, що самохідні артилерійські установки росія тут втрачала у великій кількості», — пояснює Олександр Мусієнко.

Попри те, що запаси артилерії та боєприпасів у росії майже невичерпні, Україна може протиставити їм сучасні системи озброєнь, надані партнерами.

«У них тисячі артилерійських систем, а в нас є HIMARS. Кілька цих систем можуть повністю ламати картину на полі бою. Вони зараз мають на правому березі Дніпра, на Херсонському та Криворізькому напрямках, 15 тисяч військовослужбовців, сотні одиниць бронетехніки, артилерії, але всього-на-всього кілька HIMARS знищують мости — і вся ця група військ підвисає й опиняється в оточенні», — каже Михайло Самусь.

4
Чи припинить росія виробляти власну зброю?

Після накладення санкцій рф зіткнулася з проблемами у відновленні власних потужностей виробництва, адже вона залежна від імпорту західних комплектувальних. За словами військового експерта Владислава Волошина, росія зможе виробляти старіші системи, які в неї є на озброєнні, наприклад «Гради», найпростішу артилерію, деякі танки. Однак запустити на повну потужність військово-промисловий комплекс і виробляти високоточну зброю в такій кількості більше змоги не матиме.

кремль намагався запустити власну програму з виробництва електронних комплектувальних, але вона провалилася. Ще 2019 року частку іноземних електронних компонентів у російських товарах оцінювали у 80%, і навіть після 2014 року Москва не змогла перейти на власне виробництво.

«Я впевнений, що і в ракетах “Калібр”, і в “Іскандерах” є західні комплектувальні. Авіація, корабельна техніка, навіть бронетехніка, усі технології в них були з французькими матрицями. На жаль, Європа передавала росії дуже багато технологій», — розповідає Самусь.

Можна сказати напевне, що росія не сидітиме склавши руки і спробує знайти необхідні комплектувальні на інших ринках, наприклад у Китаї чи Індії, однак експерти скептично оцінюють можливості рф вийти на потужності виробництва 2021 року.

«Одразу цього не відбудеться. Для того, щоб домовитися про чипи у тій кількості, яка їм потрібна, необхідний час. За чипами зараз у світі черга, і не лише з оборонних компаній», — пояснює Олександр Мусієнко.

До того ж більшість виробників інтегровані в західний світ і намагатимуться все ж не ризикувати, додає експерт.

5
Коли у росії закінчиться зброя?

Розраховувати на те, що росія відійде із зайнятих українських територій через брак зброї, не варто, кажуть експерти.

«Якщо ви намагаєтесь порахувати, коли в них усе закінчиться, це марна справа. Нам треба нарощувати свої сили», — зауважує Михайло Самусь.

За розрахунками Олександра Мусієнка, з огляду на ресурси рф вона зможе вести активну фазу війни ще кілька місяців. І зброя — не головна проблема.

«Їм не вистачає людей. До того ж у них почали виникати проблеми з підвезенням боєприпасів, логістикою, вони не встигають ремонтувати техніку. Якщо й надалі будуть знищуватися їхні склади, горітимуть боєприпаси, то їм вистачить наступальної активності на місяць-півтора, а далі вони будуть брати ще якусь паузу, аби надолужувати, а техніка зі складів зберігання продовжувала надходити», — пояснює Мусієнко.

Замість того, аби сподіватися на вичерпання російської зброї, Україна повинна нарощувати власні можливості завдяки сучасній зброї і розгортанню сил протиповітряної та протиракетної оборони, додає Михайло Самусь.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/skilki-u-rosiyi-zalishilosya-zbroyi

08.08.2022 11:26