Тимчасовий захист українців у ЄС діятиме щонайменше до весни 2024 року

Тимчасовий захист українців у ЄС діятиме щонайменше до весни 2024 року
Статус тимчасового захисту українців у Європейському Союзі діятиме щонайменше до весни 2024 року. Цей статус отримали понад 5 мільйонів українців.
Про це розповіла віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в етері єдиного телемарафону.

За словами Стефанішиної, цей пункт зафіксували під час переговорів з Єврокомісаркою із внутрішніх справ Ілвою Йоханссон.

2 серпня Єврокомісарка прибула з візитом до Києва. За словами Стефанішиної, саме вона 24 лютого ухвалила рішення про те, що всі громадяни України, які рятуються від війни, можуть виїхати до ЄС навіть без документів. Міністерка заявила, що Йоханссон «відкрила всі кордони», завдяки чому збережені життя мільйонів українців.

Так, під час переговорів з Йоханссон українська сторона домовилася разом з ЄС створювати умови, щоб наші громадяни мали доступ до освіти, медицини, відповідного проживання та працевлаштування. Європейська Комісія допомагатиме з фінансуванням цих потреб.

«Також ми зафіксували, що статус тимчасового захисту, який отримали понад 5 мільйонів наших громадян на території ЄС, буде діяти до весни 2024 року щонайменше», — розповіла Стефанішина.

Також виникло питання щодо українців, які повертаються в Україну на певний час, а потім їдуть назад на територію ЄС. За словами міністерки, було зафіксовано, що обмежень стосовно повернення громадян на територію ЄС не буде.

В уряді обіцяють окреме роз'яснення щодо процедур реєстрації таких громадян, адже були випадки затримання людей або навіть повернення в Україну.

Загалом країни ЄС зараз переходять на більш довгострокові стратегії щодо забезпечення прав наших громадян. Так, Стефанішина зазначила, що в межах проєкту «Міжнародна українська школа» для українських учнів, які підуть на навчання за кордоном, будуть забезпечувати присутність українських учителів та викладання.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/timchasovij-zahist-ukrayinciv-v-yes-diyatime-shonajmenshe-do-vesni-2024-roku-jogo-otrimali-ponad-5-mln-lyudej-stefanishina

05.08.2022 14:33