Китай розпочав масштабні військові навчання навколо Тайваню: з бойовими стрільбами та запуском ракет

Китай розпочав масштабні військові навчання навколо Тайваню: з бойовими стрільбами та запуском ракет
Китай розпочав чотириденні масштабні військові навчання навколо Тайваню після візиту спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.

Про це повідомляють The Guardian та Global Times.

Китайська армія перекрила шість зон, що оточують Тайвань, деякі з них перетинаються з територіальними водами Тайваню та розташовуються поблизу ключових морських портів. Міністерство оборони Тайваню звинуватило Китай у фактичній блокаді острова.

Державна телекомпанія CCTV повідомила, що під час навчань відбуватимуться організовані бойові стрільби, також очікується запуск ракет. Перед початком навчань усі кораблі та літаки закликали уникати визначених районів. За даними уряду Тайваню, китайські навчання заважають роботі 18 міжнародних маршрутів для польотів. Приблизно 900 рейсів змушені змінити маршрут через навчання.

Державне китайське видання Global Times повідомляє, що одна з бригад випробувала швидкі удари важкої вогнепальної зброї. Випробування відбувалися вдень і вночі.

Також китайська армія провела бойові стрільби з дальньої артилерії, вразивши цілі на східній стороні Тайванській протоці та «досягнувши очікуваного результату».

Згідно з внутрішнім звітом уряду Тайваню, дві китайські ракети запустили біля острова Мацзу, й вони влучили у дві визначені зони поблизу Тайваню, пише Reuters. Китайське видання підтверджує, що Китай запустив декілька типів звичайних ракет у визначені морські зони.

Військові навчання триватимуть до 7 серпня. Армія Тайваню весь цей час буде у бойовій готовності стежити за перебігом подій.

Що передувало?

2 серпня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі прибула до Тайваню з неоголошеним візитом. Вона зустрілася з президенткою Тайваню Цай Інвень та іншими політиками, відвідала музей прав людини в Тайбеї. Уже 3 серпня Пелосі залишила острів. Візит Пелосі — це перша поїздка високопосадовця США такого рангу до Тайваню за останні 25 років.

Тож іще перед візитом в МЗС Китаю заявляли, що не сидітимуть склавши руки, якщо Пелосі приїде в Тайвань. Коли літак із Пелосі наближався до Тайваню, китайські винищувачі Су-35 піднялися у повітря і наблизилися до середини Китайської протоки, яка відділяє Китай від Тайваню.

У день прильоту Пелосі Китайське державне агентство «Сіньхуа» також оголосило, що Китай проведе військові навчання та навчання з бойовою стрільбою 4-7 серпня у водах і повітряному просторі навколо Тайваню.

Bloomberg зазначає, що ці навчання є очевидною демонстрацією сили у відповідь на візит Пелосі. Водночас вони відбуватимуться після того, як американка покине Тайвань. Це свідчить про те, що Пекін дотримується більш обережної реакції.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/kitaj-rozpochav-masshtabni-vijskovi-navchannya-navkolo-tajvanyu-z-bojovimi-strilbami-ta-zapuskom-raket

04.08.2022 16:17