Візит Пелосі на Тайвань створив зайві проблеми для Байдена - Washington Post

Візит Пелосі на Тайвань створив зайві проблеми для Байдена - Washington Post
Успішна зовнішня політика поєднує високі принципи з їхнім розумним і своєчасним втіленням. Візит Спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань був проявом першого, але не другого.

Про це в редакційній статті пише Washington Post. Реакція Китаю, який вважає Тайвань бунтівною провінцією, була передбачуваною. Вона включає оголошення початку провокативних військово-морських навчань з застосуванням бойових боєприпасів в акваторії навколо острова, які розпочнуться після візиту Пелосі. Президент Джо Байден повинен пом’якшити короткострокову шкоду від вчинку Спікера нижньої палати Конгресу і протистояти проти вірогідного посилення довгострокового китайського тиску на Тайвань.

«Звісно, ми розділяємо тверду підтримку Пелосі демократичного Тайваню, її осуд китайської комуністичної диктатури і її віру в те, що, як вона написала в статті для Washington Post, «дуже важливо, щоб Америка і наші союзники дали чітко зрозуміти, що ми ніколи не здамося перед автократами». Але ми не можемо зрозуміти, чому вона наполягає на демонстрації своєї підтримки саме в такий спосіб, саме зараз, всупереч застереженням навіть з боку президента і її власної партії, що геополітична ситуація вже й без того нестабільна. Як би 82-річній Пелосі не хотілося поставити жирну крапку у своїй роботі на посаді спікера перед тим, як перемога республіканців у листопаді закінчить її, було нерозумно їхати на Тайвань в часи, коли Сі Цзіньпін намагається організувати собі третій термін на чолі Китаю», - пише видання.

Власне, сам президент Байден не впорався з ситуацією,розголосивши факт, що «військові» були проти візиту Пелосі. Ця помилка скоротила можливості Спікера нижньої палати Конгресу змінити свої плани, не втративши при цьому обличчя. Але важливіше те, що Сі Цзіньпіну стало важче уникнути посилення своєї реакції на її візит. Було б набагато краще, якби президент особисто, однозначно і в приватному порядку переконав Пелосі не їхати на Тайвань.

«Головний глобальний пріоритет для США зараз - це війна Росії проти України і потрясіння на світових продовольчих і енергетичних ринках, які її супроводжують. Адміністрація Байдена не може собі дозволити будь-які фактори, які будуть її відволікати, не кажучи вже про повторення кризи в Тайваньській протоці 1995-1996 років, про яку багато американців вже забули. Але та криза тривала вісім місяців і два дні», - пише видання, нагадуючи, що все почалося китайських запусків ракет в бік острова у відповідь на символічний жест - візит президента Тайваню в Корнельський університет.

Ситуація залишалася напруженою до тих пір, поки адміністрація Білла Клінтона не розгорнула дуже великі військово-морські сили стримування. Зрештою, Китай відступив. Адміністрація Байдена зараз в тому становищі, щоб сподіватися на збереження миру і територіальної цілісності Тайваню. Адже Китай зараз набагато сильніший, ніж він був чверть століття тому. І тоді у 90-х його очолював менш агресивний Цзян Цземінь. Пелосі наголосила, що її поїздка ніяк не суперечить американській політиці «єдиного Китаю». Заради стримування, президент Байден відправив авіаносну групу на схід Тайваню. США не повинні приносити в жертву свої принципи чи піддаватися китайським погрозам. Але потрібно ретельно вибирати, де і коли протистояти Китаю. Замість цього з вини Пелосі адміністрація Байдена змушена реагувати і імпровізувати.


Джерело: https://zn.ua/ukr/WORLD/wp-vizit-pelosi-na-tajvan-stvoriv-zajvi-problemi-dlja-bajdena.html

03.08.2022 16:01