Перше судно з українським зерном пройшло перевірку в Туреччині та прямує до Лівану

Перше судно з українським зерном пройшло перевірку в Туреччині та прямує до Лівану
Спільний координаційний центр перевірив перше судно з українським зерном. Тепер корабель прямує до порту Триполі в Лівані.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури.

Згідно з «зерновою угодою», під егідою ООН створили Спільний координаційний центр, до складу якого увійшли представники Туреччини, України, ООН та росії. Представники усіх сторін зобов'язалися на території Туреччини перевіряти вантажі й персонал, які прямують до українських портів або виходять із них.

Тож інспекційні групи перевірили, чи немає на судні забороненого вантажу, й дозволили йому прямувати далі — до Лівану.

Перше судно з українським зерном вийшло з Одеського порту 1 серпня. А вже ввечері 2 серпня корабель прибув до Туреччини.

У портах України чекають на дозвіл на відправлення 17 суден, завантажені агропродукцією. Також Міністерство приймає заявки на вхід нових суден до українських портів для перевезення агропродукції.

«Зернова угода»

22 липня Україна підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море з Туреччиною та ООН. Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією — рф підписала дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН.

Україна готувалася до відновлення експорту морем навіть попри ракетний удар по Одеському морському торговому порту, який відбувся наступного дня після того, як у Стамбулі домовилися про відновлення експорту зерна з українських портів.

29 липня в Одеський порт прибув президент Зеленський, міністр інфраструктури та посли Туреччини, країн ЄС та G7. Тоді було відомо, що вже 17 суден завантажені зерном у морських портах «Одеса» та «Чорноморськ», 10 із них готові до відправлення.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/pershe-sudno-z-ukrayinskim-zernom-projshlo-perevirku-v-turechchini-ta-pryamuye-do-livanu

03.08.2022 15:37