Європейський інвестиційний банк готовий допомогти у відбудові Маріуполя

Європейський інвестиційний банк готовий допомогти у відбудові Маріуполя
На конференції з питань відновлення України у Швейцарії виконувач обов'язків керівного директора Європейського інвестиційного банку Маркус Берндт заявив, що ЄІБ готовий допомогти у відбудові Маріуполя.

Про це повідомила пресслужба Маріупольської міськради, пише hromadske.

«Ми допомагали у побудові дитячих садочків, лікарень та іншої інфраструктури, яка тепер зруйнована. Ми маємо намір зробити це наново у ще кращому вигляді, ніж було до цього», — заявив представник ЄІБ.

Про конференцію

Україна на конференції у швейцарському місті Лугано 4-5 липня презентує план відновлення. У ньому представлять широкий перелік проєктів у галузі інфраструктури та безпеки, інвестицій у клімат і цифрову економіку, а також у диверсифікацію енергетичних ресурсів.

Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції повідомив, що план відновлення України вже оцінюють у 750 мільярдів доларів. Про те, що ще відомо, читайте тут.

Яка ситуація в Маріуполі?

Місто опинилось у блокаді російських військ і фактично було знищене. Повністю зруйновані будинки щонайменше 84 тисяч містян. Точний підрахунок загиблих здійснити неможливо, за попередніми оцінками, в Маріуполі загинули до 22 тисяч жителів. Частину мешканців примусово вивезли на територію невизнаної «ДНР» чи до росії.

Спершу окупанти розбирали завали, знаходили десятки загиблих. Але згодом вирішили зносити будинки, під завалами яких можуть бути люди. Руїни вивозять на сміттєзвалище.

За даними Офісу омбудсмена, тисячі маріупольців у місті потерпають від голоду. Андрющенко повідомляв про проблеми з питною водою: жителі міста змушені записуватися в чергу, щоб отримати воду від росіян.

Водночас окупанти планують відновлювати навчання у маріупольських школах: уже завезли російські підручники. Навчання у школах має відбуватись упродовж літа, росіяни скасували літні канікули.

Українських захисників, які до останнього оборонялись на заводі «Азовсталь», у середині травня вивезли на тимчасово окуповані території. 29 червня у межах обміну вдалося звільнити 95 оборонців «Азовсталі», зокрема 43 військовослужбовців полку «Азов». Згодом Україна планує звільнити й інших захисників міста.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/yevropejskij-investicijnij-bank-gotovij-dopomogti-u-vidbudovi-mariupolya

Категорії: Новини Маріуполя

05.07.2022 11:03