Кулеба про отримання статусу кандидата: Важливу роль зіграв Макрон, переломним став візит 4 лідерів до Києва

Кулеба про отримання статусу кандидата: Важливу роль зіграв Макрон, переломним став візит 4 лідерів до Києва
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що президент Франції Емманюель Макрон зіграв велику роль у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, а вирішальним моментом став візит до Києва лідерів Франції, Німеччини, Румунії та Італії.

Про це Кулеба розповів у спільному етері телемарафону.

За його словами, ще тиждень тому ситуація з отриманням Україною статусу кандидата в ЄС була «доволі хиткою», але «дотиснули, докрутили, переконали».

«Список скептиків був добре відомий давно. Це були і Нідерланди, і Данія, Швеція, Португалія — всі вони мали певне бачення. Німеччина була в цьому таборі. Треба відзначити, що дуже важливу роль зіграв президент Франції Емманюель Макрон, і я зверну увагу, що саме під час головування Франції це рішення ухвалене. І це була принципова позиція зробити це саме зараз», — розказав Кулеба.

Водночас переломним моментом, за словами міністра, став візит чотирьох європейських лідерів до Києва минулого тижня і їхня розмова з Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, 16 червня президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі разом прибули в Україну. До них приєднався також президент Румунії Клаус Йоханніс. Макрон під час пресконференції за результатами зустрічі заявив, що Франція, Італія, Німеччина та Румунія підтримують негайне надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/kuleba-pro-otrimannya-statusu-kandidata-vazhlivu-rol-zigrav-makron-perelomnim-stav-vizit-4-lideriv-do-kiyeva

24.06.2022 16:13