Кременчуцький НПЗ навряд чи знову запрацює цього року — Дмитро Лунін

Кременчуцький НПЗ навряд чи знову запрацює цього року — Дмитро Лунін
Начальник Полтавської ОВА вважає, що ступінь пошкоджень, які російські ракети завдали НПЗ у Кременчуці, не дозволить відновити його роботу до кінця року

Внаслідок двох обстрілів, які війська РФ завдали по нафтопереробному заводу у Кременчуці, його інфраструктура була знищена. Ступінь пошкоджень навряд чи дозволить відновити виробництво до кінця року. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін під час прес-конференції 5 травня.

— Та кількість ракет, яка вдарила по НПЗ говорить про те, що він найближчим часом працювати не буде. Я так розумію, що цього року його не зможуть відновити, — вважає начальник ОВА.

На його думку, основне завдання зараз — це відновлення роботи Кременчуцької ТЕЦ, яка також зазнала сильних руйнувань.

— Для нас критично важливо, щоби мешканці Кременчука — близько 180 тисяч осіб — були в опалювальному сезоні з гарячою водою й теплом. Це головне завдання — за що ми торгуємося. Тому що, будемо чесно говорити, якщо НПЗ не буде працювати, то все одно є, де взяти паливо. З-за кордону можуть привезти. А от що стосується опалення, то це дійсно треба вирішувати першочергово, — зазначив Дмитро Лунін.

Він додав: попри те, що завод не працює, його робітники продовжують отримувати зарплату, оскільки задіяні у розбиранні завалів та ремонті.

— Наскільки я знаю, прийнято рішення, що всі люди залишаються на своїх робочих місцях, ніхто не звільнений, і йдуть роботи з ремонту. Я впевнений, що з людьми, які там працюють, буде все нормально, і вони отримуватимуть заробітну плату. Але там дійсно значні руйнування технологій, зберігання, виробництва. Тому там немає такого питання, що вони повинні швидко запрацювати. Ситуація дуже важка і те, що вони почнуть працювати в цьому році — це нереалістичний прогноз, — додав начальник Полтавської ОВА.

При цьому, у скільки обійдеться вартість відновлення заводу, в області не знають. Це приватне підприємство, керівництво якого саме визначатиме шлях відбудови: чи це буде ремонт, чи реконструкція або нове будівництво з використанням нових технологій.

Нагадаємо, ворожі ракети вперше завдали шкоди Кременчуцькому нафтопереробному заводу ще 3 квітня. Тоді обійшлося без жертв. За три тижні, 24 квітня, під час Великодня, 9 російських ракет влучили в Кременчуцький НПЗ. Ці пошкодження, зокрема, викликали дефіцит пального на АЗС, який зникне лише після того, як України налагодить постачання палива з країн ЄС сухопутним шляхом. Доставка морем наразі для нас неможлива.

Також руйнувань зазнала і теплоелектроцентраль. Один працівник ТЕЦ загинув, ще 7 людей було поранено. Більша частина міста лишилася без гарячої води та опалення. Наразі вартість відновлення теплоелектроцентралі попередньо оцінюється у 500-800 млн грн.

Джерело: www.poltava.pl.ua

Категорії: Новости Полтавы

06.05.2022 18:42