«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ: Полтавці потрапили у пастку недотримання державою своїх обіцянок

Якщо вже днями держава не почне виконувати взятих восени на себе зобов’язань, то за тиждень, із початком лютого, у Полтаві, Карлівці, Решетилівці, Машівці і Котельві доведеться обирати між припиненням постачання тепла до осель мешканців і збільшенням вартості опалення.

Наприкінці жовтня 2021 року, перед самим початком опалювального сезону 2021-2022 рр., на рівні держави було підтверджено необхідність термінового перегляду чинних тарифів на послуги централізованого теплопостачання до економічно обґрунтованого рівня. Серед основних причин було зазначено трирічне відставання останніх від економічних реалій та, зокрема, істотні коливання вартості блакитного палива для різних категорій споживачів.

Проте, з метою недопущення збільшення фінансового навантаження на споживачів категорії «Населення» між Офісом Президента, Кабінетом Міністрів України, НАК «Нафтогазом» та Асоціацією міст України було підписано Меморандум, у відповідності до якого упродовж опалювального сезону 2021-2022 рр розмір платіжки для кінцевого споживача не має змінитися. Натомість держава брала на себе зобов’язання компенсувати теплопостачальним підприємствам країни різницю між фактичними витратами на надання послуг населенню (економічно обґрунтованими тарифами) та тарифами, зазначеними у платіжках.

Нагадаємо, для безперебійного і якісного забезпечення послугами споживачів «Полтаватеплоенерго» у поточному опалювальному періоді зазначена компенсація мала скласти майже 900 мільйонів гривень.

На початку листопада минулого року в Офісі Президента було підтверджено надання державних гарантій про своєчасну і повну компенсацію витрат для «Полтаватеплоенерго» і «Лубнитеплоенерго», без яких неможливе стале проходження опалювального сезону 2021-2022 рр. у Полтаві, Карлівці, Решетилівці, Котельві, Лубнах та Пирятині.

«Полтаватеплоенерго», у відповідності до умов укладеного меморандуму, всі свої зобов’язання виконує в повному обсязі. Зокрема, від початку опалювального сезону і до сьогодні безперебійно забезпечує споживачів Полтави, Карлівки, Решетилівки, Котельви якісними послугами і при цьому, як і було домовлено раніше, платіжка для споживачів, в межах температурних режимів теплоспоживання, залишилась незмінною. В свою чергу держава не дотрималась обіцяного і жодної копійки в якості компенсації витрат через застосування підприємством економічно необґрунтованих тарифів не надала.

Як наслідок, із незалежних від підприємства причин, в поточному опалювальному сезоні «Полтаватеплоенерго» почало стрімко накопичувати заборгованість за блакитне паливо перед газопостачальною компанією «Нафтогаз Трейдинг», оскільки не в змозі не лише забезпечувати попередню оплату, а й у повному обсязі розраховуватись за вже спожитий природний газ.

Нещодавно «Полтаватеплоенерго» отримало попередження від НАК «Нафтогаз України» про необхідність терміново сплатити всю наявну заборгованість і здійснити передоплату за природний газ на лютий 2022 року. В іншому разі, для надання послуг населенню «Полтаватеплоенерго» отримуватиме блакитне паливо на умовах Постачальника «останньої надії», тобто за ціною у понад 46 грн за метр кубічний, проти ціни 7,42 грн за метр кубічний на сьогодні.

(!) Фактично, через невиконання державою взятих на себе зобов’язань, НАК «Нафтогаз поставив понад 200 тис. споживачів послуг «Полтаватеплоенерго» перед вибором — або підвищити тариф на опалення всемеро, або із лютого завершити опалювальний період!

Про ультиматум з боку Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», найбільшим акціонером якої виступає ДЕРЖАВА(!), «Полтаватеплоенерго» поінформувало міську та обласну владу, а також звернулося до Кабінету Міністрів України та Офісу Президента.

Сподіваємося, що цю ситуацію у найкоротший термін вдасться владнати на рівні Держави, оскільки обидва із запропонованих в ультиматумі варіантів, на переконання полтавських теплоенергетиків, неприпустимі і не є справедливими по відношенню до майже чверті мільйона мешканців Полтавщини в цілому, і обласного центру — зокрема.


Источник: www.poltava.pl.ua

Категории: Новости Полтавы

24.01.2022 16:17