Жінки Маріуполя відправляються ставати на військовий облік

Жінки Маріуполя відправляються ставати на військовий облік
У Маріуполі, як і по всій Україні, набув чинності наказ Міністерства оборони про розширення списку професій жінок, які мають стати на військовий облік.

Ця подія викликала серед мешканців великий резонанс.

Нагадаємо, що список професій було збільшено – до нього увійшли медики, журналісти, менеджери, юристи, науковці, бібліотекарі, музиканти, спеціалісти з різних галузей – від промисловості до сільського та лісового господарства.

Простіше, напевно, назвати ті професії, які не потрапили до цього списку. З повним переліком можна ознайомитись за посиланням.

З початку року десятки маріупольчанок вже почали ставати на військовий облік. Як це відбувається, pr.ua дізнавався у Маріупольському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Взяти із собою документи та пройти медкомісію
На військовий облік мають стати жінки віком від 18 до 60 років. При собі необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код, диплом, копію трудової книжки або трудову книжку, документ про сімейний стан, дві фотографії розмірами 3,5 на 4,5 см.

Також необхідно взяти свідоцтво про народження дітей. Якщо є неповнолітні діти, то після постановки на облік їй надаватиметься відстрочка від військових зборів. Після проходження медкомісії, під час визнання придатності, жінці випишуть тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. У цьому документі пропишуть військово-облікову професію та придатність до військової служби – придатна або обмежено придатна.

Щодо медкомісії, то слід пройти практично всіх вузьких фахівців. На базі територіального центру є військово-лікарська комісія, до якої входять терапевт, хірург, окуліст та інші. Також необхідно здати загальні аналізи крові, сечі та пройти флюорографію. Крім того, жінці необхідно буде принести довідку від гінеколога, який до цієї комісії не входить.

Якщо є проблеми зі здоров'ям, то майбутня військовозобов'язана має взяти з собою амбулаторну картку з підтверджувальними виписками, які необхідно показати військово-лікарській комісії, фахівці якої можуть направити її на додаткове обстеження.

Якщо вона виявиться непридатною до військової служби, то на військовий облік її не ставитимуть.

На військові збори – лише за бажанням
Для військовозобов'язаних проводяться військові збори. Їхня тривалість – тиждень, місяць чи десять днів в залежності від цілей навчань.

Для жінок певних спеціальностей також проводитимуть збори. Комплектуються команди. Проте, як запевнили у комісаріаті, лише за їхньою згодою.

Термінову службу в армії жінки також не проходитимуть. Це обов'язок лише чоловіків.

Відповідальність та штрафи
Відповідальність за постановку на військовий облік покладається на керівників підприємств, де працюють їхні співробітниці та на саму співробітницю.

Якщо працівниця підприємства не стане на військовий облік, то керівник підприємства, організації або установи буде оштрафований на суму 8,5 тисяч гривень. Жінка, яка не побажала стати на облік, – на суму до 850, при повторній відмові протягом року – до 1700 гривень.

При прийманні на роботу роботодавець зобов'язаний вимагати в жінки документ про постановку на військовий облік. Не буде такого документа – вона не зможе влаштуватися на роботу.

Ставати на облік можна до кінця цього року. Нагадаємо, що у Збройних силах України працюють та служать 56 тисяч жінок.

Джерело: pr.ua

Категорії: Новини Маріуполя

14.01.2022 19:54